Skip to content

Latest commit

 

History

History
125 lines (100 loc) · 6.93 KB

dmarc-deployment.md

File metadata and controls

125 lines (100 loc) · 6.93 KB

DMARC deployment

Naast DKIM en SPF is er nog een derde technologie die ontvangers gebruiken om te bepalen of een e-mail legitiem of onecht is. Deze technologie heet DMARC en is bedacht om de tekortkomingen van DKIM en SPF op te vangen.

Om DMARC te begrijpen, moet je realiseren dat nieuwe toepassingen altijd optioneel zijn. DKIM en SPF zijn ooit bedacht om e-mail veiliger te maken, maar het is volkomen legitiem om e-mails te versturen zonder DKIM ondertekenignen of om e-mails te versturen vanaf servers die niet zijn opgenomen in SPF records. Het volgende scenario toont de toegevoegde waarde van DMARC: het kan voorkomen dat het IT departement van een organisatie ervoor heeft gezorgd dat iedereen e-mails kan versturen met geldige DKIM ondertekeningen.

Echter, er is een persoon in deze organisatie die thuis een mail server heeft lopen en zonder ondertekeningen e-mails verstuurt. Het is niet mogelijk voor een ontvanger om na te gaan of de e-mails van deze persoon legitiem zijn. Het kan (zoals in dit geval) een fout zijn van de organisatie, maar ook een phiser die kwade bedoelingen heeft met de e-mail. Concluderend, een DKIM sleutel en SPF record zijn nog steeds niet genoeg om valide van invalide e-mails te onderscheiden. DMARC is bedacht om dit op te vangen.

DMARC en DNS

Net zoals DKIM en SPF, is DMARC ook gebasseerd op DNS. DMARC staat toe om een extra DNS toe te voegen met daarop instructies over de procedures van een organisatie. Dit betekent concreet dat je tekst toe kunt voegen als:

"Al onze medewerkers versturen altijd e-mail, ondertekend door DKIM. Daarnaast
komen al onze e-mails van servers met valide SPF records. Mocht je een 
e-mail ontvangen zonder DKIM ondertekening en SPF, dan kun je de e-mail weggooien.
Laat ons alsjeblieft weten als je verdachte e-mails ontvangt en vervolgens weggooit.
Op die manier kunnen wij binnen onze organisatie bekijken, waar de fout eventueel
vandaan kan komen."

Bovenstaand scenario laat perfect zien wat DMARC precies is. Het stelt ontvangers in staat om de DNS te raadplegen en daardoor is het voor de ontvangers mogelijk om te zien welke acties ze kunnen ondernemen als de DKIM ondertekening of SPF record mist of incompleet is. Op dezelfde manier is het ook mogelijk om na te gaan of het domein misbruikt wordt of dat door incomplete configuratie van een organisatie de e-mails alsnog valide blijken te zijn. Tot slot, DMARC stelt zenders in staat om periodiek notificaties te ontvangen over de processen die misgaan.

DMARC instellen

DMARC instellen is niet altijd even gemakkelijk. SPF en DKIM staan vele parameters toe en DMARC maakt dit dan ook alleen maar complexer. Het SMTPeter dashboard helpt je met het concept over senderdomains. Een sender domain is een domein die je gebruikt om e-mail vanaf te versturen. Bij gebruik van het dashboard creëert SMTPeter alle DNS records en privésleutels voor je. Deze hoef je alleen maar te kopiëren naar je eigen DNS server (of aan je provider te geven) en je bent klaar om e-mails te versturen via SMTPeter.

Domeinen versus sub-domeinen

Op het moment dat je 'yourdomain.com' configureert als sender domain, creëert SMTPeter automatisch een voorbeeld DNS records voor dit domein. Dit zijn records voor SPF, DKIM, DMARC maar ook DNS records voor de clicks en bounce domeinen. Deze DNS records kun je vervolgens kopiëren naar je DNS server. Je kunt nu e-mail versturen door middel van SMTPeter.com. Echter, wees wel voorzichtig!

Op het moment dat je de DNS records update voor al je domeinen, zijn alle e-mails die je niet verstuurt door middel van SMTPeter ongeldig. Hoewel dit niet noodzakelijk betekent dat deze e-mails worden geweigerd (je kunt namelijk in het DMARC record aangeven dat ongeldige e-mails initieel altijd worden geaccepteerd), is het natuurlijk beter om uiteindelijk je hele e-mail structuur te verbeteren. Op die manier kan je garanderen dat alle e-mail die door SMTPeter gaat correct worden ondertekend en verstuurd van de juiste servers.

Is het veranderen van de gehele e-mailstructuur nu nog teveel moeite? Dan kun je de alternatieve manier proberen, namelijk het gebruik van subdomains. Als je normale e-mail bijvoorbeeld wordt verstuurd vanuit het 'yourcompany.com' domein kun je SMTPeter gebruiken om een sender domain op te zetten voor een subdomain. Bijvoorbeeld 'newsletter.yourcompany.com'. Nadat dit is opgezet kun je SMTPeter gebruiken voor e-mails met een "from" adres dat eindigt op '@newsletter.example.com'. Je kunt nog steeds gebruik maken van je huidige instellingen en het versturen van e-mail van 'example.com'.

DMARC deployment

De DMARC technologie stelt je in staat om te specificeren wat ontvangers (bedrijven als Google, Yahoo en Microsoft) moeten doen met ongeldige e-mails die van jou lijken te komen. Er zijn drie mogelijke instellingen waaruit te kiezen valt. De meest toegevelijke instelling is none, dit betekent dat je wilt dat de ontvangers de uitkomst van de SPF en DKIM checks negeren en de e-mails gewoon in de inbox belanden. Een wat strengere instelling is de quarantine. Met deze instelling worden de e-mails met een foutieve SPF of DKIM check alsnog afgeleverd. Echter, de e-mails worden wel in een aparte folder geplaatst. Dit is meestal de spam folder. De laatste instelling reject is de meest strenge. Deze instelling blokt daadwerkelijk de aflevering van e-mails met foutieve DKIM ondertekeningen of IP adressen die niet in SPF zijn opgenomen.

Naast het instellen van de verschillende opties geeft DMARC ook de mogelijkheid om een percentage op te geven. Bijvoorbeeld de instelling reject met een percentage van 25. Dit betekent dat 25% van de e-mails die niet door de DKIM en/of SPF checks komen volledig worden geblokt. Het andere deel van 75% wordt wel gewoon geaccepteerd. Het gebruik van percentages zorgt ervoor dat je kunt expirimenteren met het deployen van DMARC, zonder zorgen te hoeven maken over het feit dat alle e-mails worden afgewezen.

Het deployen van DMARC is veilig: je kunt het beste starten met een hele losse DMARC setting. Maak gebruik van de quarantine instelling in combinatie met 1% checks. Je kunt dan rustig het percentage omhoog brengen naarmate je tevreden bent met de resultaten. Je kunt dan later overstappen op de reject instelling en die vervolgens ook weer laten oplopen qua percentage (1% -> 100%).

Het SMTPeter dashboard stelt je in staat om deployment automatisch uit te laten voeren. Je kunt het percentage en de datum waarop de instellingen van kracht moeten worden aangeven. SMTPeter update elke dag automatisch je DNS records om langzaam tot het gewenste percentage te komen.

Processing reports

Ontvangers van e-mail sturen dagelijks rapporten terug naar SMTPeter, waarin wordt verteld hoeveel e-mails de DKIM, SPF of DMARC checks hebben gefaald. Deze dagelijkse rapporten worden verwerkt door SMTPeter en getoond via het dashboard. Het stelt je in staat om te monitoren of je configuratie in orde is en of je domein wordt misbruikt.