Skip to content
New issue

Have a question about this project? Sign up for a free GitHub account to open an issue and contact its maintainers and the community.

By clicking “Sign up for GitHub”, you agree to our terms of service and privacy statement. We’ll occasionally send you account related emails.

Already on GitHub? Sign in to your account

Simulation run failed : some variable became negative #311

Open
CHOCHANGKEUN opened this issue Apr 18, 2019 · 7 comments

Comments

Projects
None yet
4 participants
@CHOCHANGKEUN
Copy link

commented Apr 18, 2019

I have a question about failed simulation

i get a answer about fail simulation that some variables became negative.

the following variable became negative : Organism, Lumen, upperileum

but, i didn't find parameter where this is.

please help me, and thank you so much

@StephanSchaller

This comment has been minimized.

Copy link
Member

commented Apr 19, 2019

PKSim or MoBi?

try changing your simulation (solver) settings in the simulation (switch to advanced view mode in drop-down at the bottom of the parameter list):
image

Set your tolerances to a lower value.

@teutonicod

This comment has been minimized.

Copy link
Member

commented Apr 23, 2019

Hi!
I had the same issue as well a couple of times and also several colleagues experienced the same error. In MoBi and PK-Sim as well. Indeed in some cases this error can be solved by changing the solver settings, but do we have an explanation of why now this issue seems appearing more often? In the past I did never see this error before.

If it can help, I was able to reproduce the error with one of the MoBi exercises.

Donato

@StephanSchaller

This comment has been minimized.

Copy link
Member

commented Apr 23, 2019

I am not sure the incidence rate of this error has increased.
It strongly depends on the type of processes you are implementing (e.g. biologics with TMDD are more prone to produce this error due to the large differences (multiple orders of magnitude) in concentration levels).

But I believe it could be avoided more often e.g. by providing a guide to e.g. tuning solver settings and setting scale factors.

@Yuri05

This comment has been minimized.

Copy link
Member

commented Apr 28, 2019

@CHOCHANGKEUN @teutonicod Can you try to run the problematic simulations with the beta version of PK-Sim 7.5 portable (this will not affect existing OSP-Suite installation)? For this:

@teutonicod

This comment has been minimized.

Copy link
Member

commented May 6, 2019

Hi @Yuri05,

The example I have to reproduce the issue is with MoBi, can I use the beta version of MoBi for the test?

@Yuri05

This comment has been minimized.

@teutonicod

This comment has been minimized.

Copy link
Member

commented May 6, 2019

@Yuri05 Yes, I still have the same error

Sign up for free to join this conversation on GitHub. Already have an account? Sign in to comment
You can’t perform that action at this time.