New issue

Have a question about this project? Sign up for a free GitHub account to open an issue and contact its maintainers and the community.

By clicking “Sign up for GitHub”, you agree to our terms of service and privacy statement. We’ll occasionally send you account related emails.

Already on GitHub? Sign in to your account

Pale textures #373

Closed
DirtGamer301 opened this Issue Aug 10, 2015 · 16 comments

Comments

Projects
None yet
8 participants
@DirtGamer301

DirtGamer301 commented Aug 10, 2015

Description:
Various textures are pale. You can slightly see them through the white. Bug doesn't appear in previous RoR versions or Test Builts.

How to reproduce:
Get this: http://www.rigsofrods.com/threads/71945-Mercedes-w460?p=801248&viewfull=1#post801248
Go to any map and look at the car.
It also happens with other vehicles.

screenshot_26
screenshot_27
screenshot_28
screenshot_29
screenshot_46
screenshot_47

@DarthCainRor

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@DarthCainRor

DarthCainRor Aug 11, 2015

I believe it has something do with missing specular images defined in the managedmaterials section.

DarthCainRor commented Aug 11, 2015

I believe it has something do with missing specular images defined in the managedmaterials section.

@DirtGamer301

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@DirtGamer301

DirtGamer301 Aug 11, 2015

Oh, that's possible. For the materials the bug appeared (on the Taunus) I didn't use any specular images because the materials are supposed to be matte. I can add a black image to the Taunus and use it as spe file, so it'd be an easy fix. Just, for backwards compabitility, [you can image what I will say] this should be fixed because as you can see it also happens with older (but good) vehicles whose author is inactive.

DirtGamer301 commented Aug 11, 2015

Oh, that's possible. For the materials the bug appeared (on the Taunus) I didn't use any specular images because the materials are supposed to be matte. I can add a black image to the Taunus and use it as spe file, so it'd be an easy fix. Just, for backwards compabitility, [you can image what I will say] this should be fixed because as you can see it also happens with older (but good) vehicles whose author is inactive.

@DarthCainRor

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@DarthCainRor

DarthCainRor Aug 12, 2015

I believe that in previous versions it defaulted to something so that it didn't look white it was just super glossy.

DarthCainRor commented Aug 12, 2015

I believe that in previous versions it defaulted to something so that it didn't look white it was just super glossy.

@ghost

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@ghost

ghost Aug 12, 2015

I can confirm this as well, with a different truck too:
screenshot_17

ghost commented Aug 12, 2015

I can confirm this as well, with a different truck too:
screenshot_17

@DirtGamer301

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@DirtGamer301

DirtGamer301 Aug 13, 2015

Yeah, happens with many vehicles. Finding them all, fixing and reuploading wouldn't work.

I added a texture black.png, being black and 1x1 pixel big, to the zip and used it as spec file for any fully matte material and it worked.

DirtGamer301 commented Aug 13, 2015

Yeah, happens with many vehicles. Finding them all, fixing and reuploading wouldn't work.

I added a texture black.png, being black and 1x1 pixel big, to the zip and used it as spec file for any fully matte material and it worked.

@DirtGamer301

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@DirtGamer301

DirtGamer301 Aug 17, 2015

Bumping as I think it was being overseen by the devs.

DirtGamer301 commented Aug 17, 2015

Bumping as I think it was being overseen by the devs.

@ghost

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@ghost

ghost commented Aug 17, 2015

Me too.

@Max98 Max98 added this to the Post-Nextstable milestone Aug 17, 2015

@Hiradur Hiradur modified the milestones: Post-Nextstable, 0.4.6.0 Oct 24, 2015

@only-a-ptr only-a-ptr self-assigned this Nov 18, 2015

@only-a-ptr

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@only-a-ptr

only-a-ptr Nov 18, 2015

Member

Spawner bug. I'm onto it.

Member

only-a-ptr commented Nov 18, 2015

Spawner bug. I'm onto it.

@Michael10055

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@Michael10055

Michael10055 Oct 19, 2016

Contributor

This is caused by a missing/invalid spec texture:

wheel_b_01 flexmesh_standard Tire_02.jpg - Tire_02-s.jpg 
tire_b_01 mesh_standard Tire_02.jpg Tire_02-s.jpg

Tire_02-s.jpg should be Tire_02_s.jpg -> fixed 1

Contributor

Michael10055 commented Oct 19, 2016

This is caused by a missing/invalid spec texture:

wheel_b_01 flexmesh_standard Tire_02.jpg - Tire_02-s.jpg 
tire_b_01 mesh_standard Tire_02.jpg Tire_02-s.jpg

Tire_02-s.jpg should be Tire_02_s.jpg -> fixed 1

@only-a-ptr

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@only-a-ptr

only-a-ptr Oct 20, 2016

Member

@Michael10055 So this was in fact a truckfile issue all the time?

Can you also check #373 (comment) ?

Member

only-a-ptr commented Oct 20, 2016

@Michael10055 So this was in fact a truckfile issue all the time?

Can you also check #373 (comment) ?

@DirtGamer301

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@DirtGamer301

DirtGamer301 Oct 20, 2016

@only-a-ptr It's fixed for every vehicle without specular file if you create a black 1x1px png/dds file, previous RoR version - I think - used a matte material as specular file (just what the black 1x1px image would do).
In case of the Mercedes, as Michael noticed, it was caused by a falsely named specular file which isn't existend in the zip with this name, so RoR threatened it as not specular file.

DirtGamer301 commented Oct 20, 2016

@only-a-ptr It's fixed for every vehicle without specular file if you create a black 1x1px png/dds file, previous RoR version - I think - used a matte material as specular file (just what the black 1x1px image would do).
In case of the Mercedes, as Michael noticed, it was caused by a falsely named specular file which isn't existend in the zip with this name, so RoR threatened it as not specular file.

@Michael10055

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@Michael10055

Michael10055 Oct 20, 2016

Contributor

The old parser simply ignored the invalid file. @only-a-ptr most of @negativeice's vehicles have missing spec textures, as seen in @TechGiga's picture.

Contributor

Michael10055 commented Oct 20, 2016

The old parser simply ignored the invalid file. @only-a-ptr most of @negativeice's vehicles have missing spec textures, as seen in @TechGiga's picture.

@tritonas00

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@tritonas00

tritonas00 Oct 22, 2016

Collaborator

The old parser simply ignored the invalid file

@Michael10055
2016-10-19-123830_1366x768_scrot

Maybe this issue fixed later some how?

Collaborator

tritonas00 commented Oct 22, 2016

The old parser simply ignored the invalid file

@Michael10055
2016-10-19-123830_1366x768_scrot

Maybe this issue fixed later some how?

@DirtGamer301

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@DirtGamer301

DirtGamer301 Oct 23, 2016

@tritonas00 That's when you use OpenGL as renderer, isn't it?

DirtGamer301 commented Oct 23, 2016

@tritonas00 That's when you use OpenGL as renderer, isn't it?

@tritonas00

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@tritonas00

tritonas00 Oct 23, 2016

Collaborator

Yes

Collaborator

tritonas00 commented Oct 23, 2016

Yes

Sign up for free to join this conversation on GitHub. Already have an account? Sign in to comment