New issue

Have a question about this project? Sign up for a free GitHub account to open an issue and contact its maintainers and the community.

By clicking “Sign up for GitHub”, you agree to our terms of service and privacy statement. We’ll occasionally send you account related emails.

Already on GitHub? Sign in to your account

Using mouse in insert mode causes VIM to think it is in normal mode #2410

Open
kjgoodrick opened this Issue Mar 2, 2018 · 8 comments

Comments

Projects
None yet
5 participants
@kjgoodrick

kjgoodrick commented Mar 2, 2018

Is this a BUG REPORT or FEATURE REQUEST? (choose one): BUG REPORT

What happened: When in insert mode using the mouse to move the cursor causes the cursor to switch to block and the mode "changes" to normal; however, VIM is actually in insert and as soon as any letter is pressed the mode "switches" to insert and the character(s) are inserted. If the user settings file is open the cursor behaves as expected.

What did you expect to happen: Stay in insert mode, cursor remains a line and moves to clicked location. This happens if the user settings file is open.

How to reproduce it (as minimally and precisely as possible): be in insert mode click anywhere else in the document.

This has also been reported by christiangenco here (Includes a video).

Environment:

  • Extension Name: vim
  • Extension Version: 0.11.0
  • OS Version: Windows_NT x64 10.0.16299
  • VSCode version: 1.20.1
{
	"activationTimes": {
		"startup": true,
		"codeLoadingTime": 283,
		"activateCallTime": 2,
		"activateResolvedTime": 19,
		"activationEvent": "*"
	}
}
@christiangenco

This comment has been minimized.

christiangenco commented Mar 3, 2018

I've been having the same bug and it's driving me absolutely crazy. Here's a screen recording of it happening to me.

No joke I feel like I'm having a stroke every time it happens.

@Chillee

This comment has been minimized.

Member

Chillee commented Mar 9, 2018

I can't seem to reproduce this. Could you confirm that something we did in the last release didn't somehow fix it?

@jpoon

This comment has been minimized.

Member

jpoon commented Mar 9, 2018

Can't repro on my end with 0.11.0

@ivanvoznyakovsky

This comment has been minimized.

ivanvoznyakovsky commented Mar 9, 2018

this is fixed in last release of the extension but the fix introduced another bug. now when you in insert mode and change cursor position by clicking status bar is blinking showing normal mode and than going back to insert mode.

@christiangenco

This comment has been minimized.

christiangenco commented Mar 10, 2018

@ivanvoznyakovsky's bug is happening to me too (and was happening before 0.11.2).

Here's another video of it happening. Again, strangely, it's fixed if I open the settings window.

The only key I hit in the video is "a". When the editor says it's in "NORMAL" mode and shows a block cursor, it isn't actually in normal mode, because hitting "a" inserts an "a" character in the second to last position in the line instead of appending.

Here are the plugins and versions I have installed:

screen shot 2018-03-10 at 5 30 19 pm

I've gone back to Atom because of this bug, but I'll hold out and switch back if it gets fixed :/

@kjgoodrick

This comment has been minimized.

kjgoodrick commented Mar 12, 2018

I am also no longer experiencing this bug. Thanks!

@ivanvoznyakovsky

This comment has been minimized.

ivanvoznyakovsky commented Mar 12, 2018

no idea why but have it all the time today. both blinking of status bar and block cursor in insert mode.

@christiangenco

This comment has been minimized.

christiangenco commented Mar 18, 2018

I've still got it, even after uninstalling all other plugins.

Sign up for free to join this conversation on GitHub. Already have an account? Sign in to comment