Tutorial Novčanik (HR)

CrashBabylon edited this page Sep 10, 2018 · 21 revisions

Kriptokuna Novčanik je dizajniran da bi bio vrlo jednostavan za korištenje, a možete ga pronaći na sljedećoj adresi: https://novcanik.kriptokuna.com.

Kreiranje računa

Ukoliko ste prvi puta na ovoj stranici vjerojatno želite izraditi novi novčanik u kojem ćete spremiti svoje Anota, Kriptokuna ili druge kripto-fiat tokene iz našeg sustava. Osim toga, unutar svog Kriptokuna novčanika možete spremiti i još nekoliko ostalih poznatijih kriptovaluta poput Bitcoina, Ethereuma ili Wavesa (a taj će se popis povećavati).

 • Kliknite na gumb Novi.

Kriptokuna Novčanik - Kreiranje

Pojavit će Vam se ovakav ekran. Ove nasumično izabrane riječi zovu se seed.

:warning: Izrazito je važno da ove riječi pohranite na sigurno mjesto i da nitko osim Vas nema pristup njima! :warning:

Ove riječi su ključ za ulazak u Vaš novčanik i pomoću njih se dobiva pravo upravljanja svim sredstvima unutar Vašeg novčanika. Stoga preporučujemo da ih napišete na papir i spremite u sef, ili isklesate u kamen i zakopate na mjesto koje samo vi znate ili bilo koji drugi način čuvanja seeda kojim ćete osigurati da nitko osim vas ne može pristupiti Vašem novčaniku. No trebate dobro zapamtiti gdje i kako ste spremili seed - ako ga izgubite, nitko više nema pristup tom računu i ne postoji institucija koja Vam ga može vratiti.

 • Kada ste sigurno pohranili Vaš seed možete kliknuti na gumb Nastavi.
 • Otvara Vam se nova stranica u kojoj morate upisati Vaš seed. Ovo je korak u kojem provjeravate jeste li ga kopirali i sigurno pohranili. Nakon upisivanja seeda kliknite gumb Nastavi.
 • Sljedeća stranica od Vas traži da upišete lozinku za zaštitu Vašeg novčanika. Upišite željenu lozinku u oba prostora za lozinku i kliknite gumb Završi

Čestitamo, uspješno ste otvorili Vaš Kriptokuna novčanik! :tada:

Napomena: Da biste mogli spremiti novčanik u vašem browseru, morate imati omogućene "kolačiće"(cookies). Ako želite otvoriti novi novčanik na istom uređaju/browseru, morate obrisati "kolačiće" za kriptokuna.com.

Brzi pregled sučelja novčanika

Prođimo osnovne elemente početnog sučelja s kojim se surećete prvi puta nakon izrade novčanika.

Kriptokuna Novčanik - Sučelje

 1. Izbornik - Ovdje možete vidjeti i klikati poveznice na funkcije novčanika
 2. QR Kod - Ovaj kod možete pokazati korisniku koji Vam želi uplatiti sredstva na račun, jednostavnim skeniranjem se upisuje adresa računa.
 3. Adresa računa - Ovo je Vaš broj računa, na njega se uplaćuju sva sredstva. Ovaj niz znakova možete poslati svakome tko Vam želi poslati tokene. Za razliku od seeda Vaš račun ne može biti ugrožen ako se javno objavi ovaj "ključ" odnosno adresa.
 4. Stanje računa - Ovdje možete vidjeti trenutno stanje svih Vaših tokena koje posjedujete u novčaniku.
 5. Obrazac uplate - Pomoću ovog obrasca možete poslati tokene sa svog računa na drugi, mogućnost koju ćete sigurno često koristiti.

Vraćanje računa

Ukoliko želite svom računu pristupiti sa drugog mjesta (drugi browser ili drugi uređaj), vraćanje računa bit će Vam korisna funkcija.

Kriptokuna Novčanik - Vraćanje

 • Otvorite stranicu https://novcanik.kriptokuna.com i kliknete na gumb Vrati.
 • Da biste vratili novčanik, odnosno povezali se na već postojeći novčanik s novim uređajem, trebate upisati seed. Zatim kliknuti na gumb Nastavi.
 • Sljedeća stranica Vas traži da postavite lozinku kako bi zaštitili novčanik na novom uređaju. Nakon upisanih lozinaka možete kliknuti gumb Završi.

Čestitamo, uspješno ste se spojili na Vaš Kriptokuna novčanik! :tada:

Napomena: Ovdje upisane lozinke ne moraju biti jednake kao i one koje su upisane prilikom kreiranja novčanika. Moguće je imati različite lozinke za isti novčanik na zasebnim uređajima. Svaki puta kada se vraća račun upisuje se lozinka samo za taj uređaj.

Slanje s računa

Slanje sredstava na drugi račun vrlo je jednostavno i za to Vam je potrebna samo adresa primatelja. Naravno uz preduvjet da imate sredstva na računu koja možete poslati :smile:.

Kriptokuna Novčanik - Slanje

Slanje sredstava u par koraka:

 • Izabrati valutu.
 • Upisati adresu primatelja i iznos.
 • Kliknuti Izvrši plaćanje. Otvorit će Vam se prozor za potvrdu transakcije.
 • Klikom na Podešavanje Naknade možete vidjeti iznos naknade za transakciju u svim dostupnim kriptovalutama i odabrati u kojoj ćete kriptovaluti platiti naknadu.
 • Kada ste provjerili podatke o plaćanju, kliknite Izvrši plaćanje za finalizaciju transakcije, ili Otkaži ako ste se predomislili.

Napomena: Ne zaboravite provjeriti imate li dovoljno sredstava za platiti naknadu za transakciju u valuti koju odaberete.

Uplate na račun

Ukoliko Vam netko želi uplatiti sredstva na Vaš račun potrebna mu je Vaša adresa, odnosno adresa Vašeg novčanika. Kao što ste vidjeli prije u brzom pregledu sučelja, čim otvorite web novčanik na lijevoj stranici možete kopirati adresu Vašeg novčanika te je poslati onome tko Vam želi uplatiti sredstva ili možete dati skenirati svoj QR kod.

Uplata Sredstava - Kriptokuna Novčanik

Napomena: Na primarnu adresu novčanika mogu se uplaćivati svi tokeni iz sustava Anonutopije (Anota i kripto-fiati) te Waves tokeni. S obzirom da naši tokeni nisu na istoj platformi kao BTC ili pak ETH Vaš novčanik ima više od jedne adrese, tj. za svaku od tih platformi po jednu adresu. Iznad QR koda nalaze se tabovi za promjenu adresa.

Transakcije

Klikom na "Transakcije" u izborniku otvara se novi tab u browseru na stranicu u Waves Exploreru gdje možete vidjeti povijest svih transakcija na Vašem računu.

Napomena: U popisu Vaših transakcija možete naići i na neobične transakcije koje su uglavnom vezane uz spam tokene te se takvi tokeni ne prikazuju u Stanju računa u novčaniku. Takvi su tokeni često vezani uz prevare, te radi vlastite sigurnosti izbjegavajte klikanje takvih tokena, a nipošto slanje podataka poput seeda ili lozinke!

Profit

Anota token je dizajniran tako da omogućuje različite načine zarade, bilo čuvanjem tokena ili preporučivanjem naših stranica i novčanika poznanicima.

Kriptokuna Novčanik - Profit

U sučelju "Profit" u Vašem novčaniku vidite sljedeće elemente:

 1. Anote Zarada - Ovdje vam se prikazuje zarada od čuvanja Anota i referrala.
 2. Referral Program - Ovdje možete jednostavno kopirati Vaš referral link.
 3. Isplate - Ovdje možete isplatiti profit u Vaš novčanik.

Holding zarada

Samim čuvanjem ("holdanjem") Anote ostvarujete dobit. Kada god netko kupi Anota tokene, mali dio od iznosa kupnje se podjeli sa postojećim korisnicima ("holderima"), razmjerno količini Anota koje čuvaju, u valuti u kojoj je kupnja provedena.

U elementu Holding zarada možete vidjeti koliko ste dosad zaradili samim holdanjem Anote, u trenutno dostupnim kriptovalutama (Waves, Bitcoin, Ether).

Referral zarada

S obzirom da koristimo viralni pristup, preporuka korisnika nam je svakako bitna stavka, koja zaslužuje adekvatnu nagradu. Program preporuke ("referral") omogućuje vam da zarađujete dijeljenjem vašeg referral linka svima koji bi mogli biti zainteresirani za djelovanje Anonutopije, kupovinu i korištenje naših kriptovaluta te ostalih proizvoda.

Vi kao preporučitelj imate pravo na 20% prihoda od ukupnog zbroja Anota koje je kupio Vaš referral, tj. osoba kojoj ste preporučili, i to ne jednokratno, nego zauvijek! Vaša zarada od preporuka prikazuje se u elementu Anote Zarada, u valuti u kojoj je kupnja provedena.

Postupak preporuke je jednostavan:

 • kopirate referral link iz elementa i pošaljete ga onima kojima preporučujete, ili podijelite na društvenim mrežama.

Ovaj će link dovesti Vašu publiku na naslovnicu stranice kriptokuna.com. No referral program radi i ako želite nekome preporučiti bilo koju od naših stranica ili sam novčanik. Tada samo na link koji želite podijeliti trebate dopisati: ?r=AdresaVašegNovčanika, npr.: https://novcanik.kriptokuna.com/?r=3AGssdfsdfsdfkF2G98d38Dagsss (naravno, ne zaboravite staviti adresu Vašeg novčanika! :smile:)

Mjenjačnica

Kriptokuna novčanik sadrži i integriranu mjenjačnicu, u kojoj trenutno možete zamijeniti kriptovalute (Waves, Bitcoin, Ether) za Anotu. U elementu "Cijene Anote" možete vidjeti trenutne cijene Anote u eurima i kriptovalutama.

Sam proces zamjene valuta vrlo je jednostavan.

Kriptokuna Novčanik - Mjenjačnica

 • U elementu "Zamjena valute" odaberete koju valutu želite promijeniti u koju drugu
 • Upišete iznos (koji ne može biti veći od onoga što imate u novčaniku)
 • Kliknete Napravi zamjenu.

Prilikom upisa iznosa, u Kalkulatoru s desne strane pokazuje Vam se Iznos Anota koje dobijete po trenutnoj cijeni. Također, budući da je Anota dizajnirana tako da ima pretprogramiran rast s predviđenom konačnom vrijednošću od 14 EUR u trenutku njene stabilizacije, Kalkulator Vam daje i podatak predviđanja koliko će iznos koji ste zamijenili vrijediti u budućnosti, kada se Anota stabilizira.

Postavke

U izborniku "Postavke" možete mijenjati postavke Vašeg računa, a trenutno su omogućeni sljedeći elementi:

 1. Backup - Ovdje možete dohvatiti seed Vašeg novčanika u slučaju da ste izgubili svoj inicijalni backup prilikom stvaranja novčanika.
 2. Profil - Ovdje možete postaviti nadimak za Vaš novčanik te profilnu sliku.
 3. Adresar - U adresaru možete spremiti brojeve računa na koje često šaljete Vaša sredstva.

Čestitamo, sada ste spremni u potpunosti koristiti Kriptokuna novčanik!

Za sva dodatna pitanja i korisničku podršku obratite nam se na našoj Telegram Grupi.

You can’t perform that action at this time.
You signed in with another tab or window. Reload to refresh your session. You signed out in another tab or window. Reload to refresh your session.
Press h to open a hovercard with more details.