Slovenian cosmetic and tracking filters for uBlock Origin and uBlock.
HTML
Latest commit 7876136 Feb 6, 2017 @betterwebleon committed on GitHub Update filters.txt
Permalink
Failed to load latest commit information.
Ključne besede.html Added files via upload Mar 21, 2016
README.md Update README.md Mar 12, 2016
filters.txt Update filters.txt Feb 6, 2017

README.md

slovenian-list

Slovenska lista je regionalen seznam, prvenstveno namenjen za uBlock Origin. Sestavljajo ga statični kozmetični filtri in filtri sledenja. Lista med drugim krije 100 najbolj obiskanih slovenskih spletnih strani. Lista je namenjena nezahtevnim uporabnikom, saj s pomočjo ustrezne razširitve blokira najbolj moteče oglasne in pojavne elemente. Gre za komplementarno listo. To pomeni, da je za boljši učinek zelo priporočljivo uporabljati tudi druge sezname filtrov skupaj z vsemi ostalimi metodami, ki so opisane spodaj.

V kolikor katera izmed slovenskih spletnih strani ne deluje pravilno ali pa morda še ni zadovoljivo "očiščena", to prosim poročaj na tej strani ali pošlji e-poštno sporočilo. Naj bo brskanje udobno tudi pri pohajkovanju po slovenskih straneh. :)


English

SVN: Slovenian List is regional list primarily for uBlock Origin or uBlock, which consists mostly of static cosmetic filters and a few tracking filters. Among others, there are 100 most popular Slovenian websites included in this list.

The list is intended for simple users with a set-and-forget approach. It is a complementary list, so it should be used together with other ad blocking filter lists. Within uBlock Origin, Slovenian list can be turned on in settings within "3rd-party filters" tab simply by ticking the "SVN: Slovenian List" among regional lists. If you have any suggestions or issues to report, please do it here or write an e-mail.


1. Priporočljiv brskalnik

Mozilla Firefox

Zakaj? Ker ga je možno prilagoditi do te mere, da postane izredno hiter, varen, zaseben in uporabniku prijazen brskalnik.

* Kako? V Firefox brskalniku odpri nov zavihek in v naslovno (URL) vrstico vpiši:
about:config

Pritisni enter in potrdi Firefoxovo opozorilo o garanciji. Nato poišči vsa spodnja imena nastavitev. Vsako posamično ime nastavitve kopiraj in prilepi v iskalno vrstico brskalnika znotraj nastavitev. Ko se nastavitev (samodejno) prikaže na seznamu, jo dvoklikni z miško. Na ta način lahko spremenimo vrednosti v takšne, kakršne so navedene spodaj:

IME NASTAVITVE VREDNOST
1. beacon.enabled false
2. browser.safebrowsing.downloads.enabled false
3. browser.safebrowsing.enabled false
4. browser.safebrowsing.malware.enabled false
5. services.sync.prefs.sync.browser.safebrowsing.enabled false
6. services.sync.prefs.sync.browser.safebrowsing.malware.enabled false
7. geo.enabled false
8. layout.css.visited_links_enabled false
9. network.http.sendSecureXSiteReferrer false
10. media.peerconnection.enabled false
11. media.peerconnection.turn.disable true
12. privacy.trackingprotection.enabled true

Zgornje nastavitve povečajo predvsem zasebnost. Za izboljšanje hitrosti in uporabniške izkušnje na enak način spremeni še spodnje nastavitve:

IME NASTAVITVE VREDNOST
13. browser.fullscreen.animate false
14. browser.newtab.url Reset
15. full-screen-api.transition-duration.enter
16. full-screen-api.transition-duration.leave
17. full-screen-api.warning.timeout 0
18. memory.free_dirty_pages true
19. network.http.keep-alive.timeout 60
20. network.http.pipelining true
21. network.http.pipelining.aggressive true
22. network.http.pipelining.maxrequests 8
23. network.http.pipelining.ssl true
24. network.http.proxy.pipelining true
25. network.http.request.max-start-delay 3
26. network.websocket.delay-failed-reconnects false
27. security.dialog_enable_delay 0

Vrednost pri nastavitvi številka 14 ročno vtipkaš.
Nastavitvi št. 15 in 16 naj ne zavzemata nobene vrednosti. Samo izbriši obstoječe vrednosti (številke) v pojavnem oknu in potrdi.

Za tem, ko vklopiš "Zaščito pred sledenjem" pri nastavitvi št. 12, nekateri videi / slike / gradniki (widgets) / polja s komentarji, ki izvirajo neposredno iz socialnih omrežij (npr. s Facebooka ali Twitterja), ne bodo delovali. Sicer bodo delovali na samem Facebooku oz. Twitterju, njihove povezave na drugih straneh pa ne.

Če jih želiš vseeno videti, jih preprosto vklopiš. To narediš tako, da levo zgoraj v naslovni (URL) vrstici brskalnika klikneš na sivo ikono "ščita" takrat, ko boš na tisti strani, kjer želiš videti blokiran video / slike / komentarje / gradnike. Ob kliku na omenjeno ikono se prikaže oblaček. V tem oblačku klikni na gumb Onemogoči zaščito za to stran. Stran se bo samodejno osvežila, ikona "ščita" pa bo prekrižana z rdečo črto. Brskalnik bo za to domensko ime (tj. za vse strani v okviru izbrane domene) tudi v prihodnje shranil nastavitve. Tako da teh problemov na spletnih straneh tiste domene ne bo več. Če želiš kljub temu to nastavitev spet ponastaviti (torej ponovno vklopiti zaščito na izbrani strani), samo ponovi postopek (greš na spletno stran želene domene, klikneš na ikono "ščita" in nato v oblačku klikneš na gumb Omogoči zaščito).

Za naslednje strani lahko že vnaprej izklopiš Zaščito pred sledenjem (kot je opisano v prejšnjem odstavku), ker lahko sicer včasih - preverjeno - naletiš na nepopoln prikaz spletnih vsebin:

 • 24ur.com
 • bibaleze.si
 • dominvrt.si
 • meteo.arso.gov.si
 • moski.hudo.com
 • moskisvet.com
 • planet.si
 • zadovoljna.si
 • zenska.hudo.com

Mimogrede: "Zaščita pred sledenjem" oziroma "Firefox Tracking Protection" je zaščitni mehanizem, ki uporabnika varuje pred sledenjem in mnogimi vsiljivimi oglasi. Vgrajen je v Firefox brskalnik in je privzeto omogočen le v načinu zasebnega brskanja. Za "klasično" brskanje pa ga je potrebno ročno vklopiti. Drugi brskalniki takšne vgrajene zaščite nimajo, zato je to edinstvena značilnost brskalnika Firefox. Prednost vgraditve takšnega mehanizma v brskalnik je v tem, da deluje zelo hitro (hitreje in bolje od naknadno nameščenih razširitev). Kljub temu pa za najboljši učinek velja v brskalnik namestiti še druge razširitve, ki so opisane v nadaljevanju. Vgrajena "Zaščita pred sledenjem" namreč ne blokira drugih neželenih vsebin (npr. številnih oglasov in drugih motečih elementov na spletnih straneh).

* Vse narejene spremembe v brskalniku je možno kadarkoli ponastaviti. V nastavitvah brskalnika (about:config) se posamične nastavitve ponovno poiščejo, nato se desnim miškinim klikom na vsako nastavitev preko izbora "Ponastavi" (v priročnem meniju) zadeva povrne v prvotno stanje. Kljub temu naj velja opozorilo, da se vse zgoraj opisane nastavitve uveljavljajo na lastno odgovornost. Samo brez panike, smrtno nevarno tudi ni. :)

2. Priporočljiva razširitev za filtriranje (neželenih) vsebin na spletu

uBlock Origin

Zakaj? Ker je učinkovita, nezahtevna, enostavna in brezplačna razširitev ("add-on"). V različnih pogledih je mnogo boljša od ostalih tovrstnih razširitev, med drugim tudi od znanega in požrešnega AdBlock Plus, kar je razvidno npr. iz te primerjave in iz
tega obširnega testa. Za brskalnik Firefox se uBlock Origin dobi na tej strani s klikom na zelen gumb Dodaj v Firefox.

2.a) Priporočljivi dopolnilni seznami filtrov

Spodnje naročnine na filtre se lahko v okviru dodatnih možnosti razširitve uBlock Origin preprosto vklopijo tako, da se označijo s kljukico znotraj zavihka [Filtri tretjih oseb]:

 • uBlock filters
 • uBlock filters – Badware risks
 • uBlock filters – Block-then-redirect
 • uBlock filters – Privacy
 • uBlock filters – Unbreak
 • Adblock Warning Removal List
 • EasyList
 • EasyPrivacy
 • Fanboy's Enhanced Tracking List
 • Malware domains
 • Spam404
 • SVN: Slovenian List

Večji del zgornjih naročnin je najverjetneje že samodejno vklopljenih. Preostale s seznama kar pogumno vklopi. Nato se znotraj istega okna pomakni na vrh in klikni na desni zgornji gumb Uveljavi spremembe. Nato klikni še na levi zgornji gumb Posodobi zdaj. Po nekaj trenutkih se gumb obarva sivo.

2.b) Priporočljivi dodatni dopolnilni seznami filtrov

Nadalje se lahko ročno vključijo številne dodatne naročnine za še učinkovitejše filtriranje raznovrstne spletne nesnage.

V uBlock Origin se preprosto dodajo tako, da najprej izberemo spodnje povezave naročnin (povezave seznamov s filtri). Da bo brskanje po spletu manj moteče in bolj hitro, je priporočljivo kopirati vse štiri spodnje povezave naenkrat. Nato jih prilepimo v polje filtrov po meri, ki se nahaja skrajno spodaj v okviru zavihka [Filtri tretjih oseb]. Vse dodane (prilepljene) povezave se morajo nahajati v svoji (posamezni) vrstici. Nato kliknemo na gumb Razčleni, ki se nahaja neposredno pod poljem filtrov. Za tem kliknemo še na desni zgornji gumb Uveljavi spremembe. Na koncu pa kliknemo še na gumb Posodobi zdaj levo pri vrhu.

https://easylist-downloads.adblockplus.org/adwarefilters.txt
https://raw.githubusercontent.com/metaphoricgiraffe/behind-the-scenes-filters/master/filters.txt
https://raw.githubusercontent.com/betterwebleon/international-list/master/filters.txt
https://raw.githubusercontent.com/metaphoricgiraffe/tracking-filters/master/trackingfilters.txt

Naročnine so seveda brezplačne, kakor tudi vse ostalo na tej strani. ;)

3. Priporočene razširitve za brskalnik Mozilla Firefox

Spodnje razširitve se lahko namestijo po želji (pripadajoče povezave za namestitev so namenjene uporabnikom brskalnika Firefox). Za nezahtevne uporabnike se toplo priporoča namestitev razširitev št.: 1, 6, 8, 9, 11 in 13. Gre za zelo koristne razširitve, ki ne zahtevajo veliko časa za njihovo namestitev in nastavitev. Hkrati pa občutno izboljšajo in pohitrijo brskanje po spletu.

 1. au-revoir-utm
 2. Classic Theme Restorer
 3. Click&Clean
 4. Download Panel Tweaks
 5. FindBar Tweak
 6. I don't care about cookies
 7. Pocket
 8. uBlock Origin
 9. Undo Close Tab Replacement
 10. UnMHT
 11. Webmail Ad Blocker
 12. X-notifier
 13. YouTube High Definition
 14. ZenMate Security, Privacy & Unblock VPN

4. Datoteka hosts

Pomembna in uporabna stvar za izboljšanje varnosti in osnovno (a učinkovito) blokiranje oglasov je datoteka "hosts". Tudi ta datoteka (ki je brez datotečne pripone) je dopolnilo vsem ostalim prilagoditvam na tej strani. Uporablja se torej skupaj z razširitvijo uBlock Origin.

Kot pojasnjuje StevenBlack, gre pri hosts za besedilno datoteko, v katero se izbranim imenom gostiteljev (angl. hostnames) določijo pripadajoči IP naslovi, ki jih želimo prilagajati (v našem primeru blokirati) na sistemski ravni. To pomeni, da vnešena pravila za izbrane IP naslove učinkujejo na ravni celotnega operacijskega sistema, ne le na ravni brskalnikov oziroma posameznih programov.

Zaradi tovrstnega rigoroznega blokiranja se torej v datoteko hosts dodajo le povezave na tiste gostitelje, za katere je potrjeno, da so neželeni (npr. oglasni strežniki - angl. "ad servers") ali nevarni (npr. strežniki z zlonamerno programsko opremo - angl. "malware servers"). Datoteko hosts z najbolj neželenimi gostitelji je že pripravil Steven Black. Omenjeno datoteko z več kot 25.000 blokiranimi neželenimi gostitelji je možno prenesti tukaj (datoteka hosts se nahaja v mapi "hosts-master").

Datoteko hosts odpakiramo. Nato jo lahko kar zamenjamo z obstoječo verzijo (v kolikor vanjo nismo predhodno že vnašali svoja pravila). To storimo na posebnem mestu v raziskovalcu datotek:

 • v sistemih Windows jo kopiramo v:
  C:\Windows\System32\Drivers\etc
 • v sistemih Mac OS X, iOS, Linux ali Android jo kopiramo v:
  /etc/hosts

Za tem lahko ponovno zaženemo računalnik in datoteka hosts bo samodejno osvežena. Lahko pa namesto ponovnega zagona vse skupaj usposobimo na hitrejši način:

 • V Windows sistemih odpri Ukazni poziv (cmd.exe) kot administrator. Nato zaženi sledeči ukaz:
  ipconfig /flushdns
 • V Mac OS X sistemih odpri Terminal in zaženi:
  sudo dscacheutil -flushcache;sudo killall -HUP mDNSResponder
 • V Linux Debian / Ubuntu sistemih odpri Terminal in z administratorskimi pravicami zaženi:
  sudo /etc/rc.d/init.d/nscd restart
 • V Linux with systemd sistemih odpri Terminal in z administratorskimi pravicami zaženi:
  sudo systemctl restart network.service
 • V Fedora Linux ali Arch Linux / Manjaro sistemih odpri Terminal in z administratorskimi pravicami zaženi:
  sudo systemctl restart NetworkManager.service

Zapremo okno. V kolikor imamo odprt brskalnik, ga zapremo in ponovno zaženemo. To je vse.

Veselo in varno brskanje :)


License

This is free and unencumbered software released into the public domain.

Anyone is free to copy, modify, publish, use, compile, sell, or distribute this software, either in source code form or as a compiled binary, for any purpose, commercial or non-commercial, and by any means.

In jurisdictions that recognize copyright laws, the author or authors of this software dedicate any and all copyright interest in the software to the public domain. We make this dedication for the benefit of the public at large and to the detriment of our heirs and successors. We intend this dedication to be an overt act of relinquishment in perpetuity of all present and future rights to this software under copyright law.

THE SOFTWARE IS PROVIDED "AS IS", WITHOUT WARRANTY OF ANY KIND, EXPRESS OR IMPLIED, INCLUDING BUT NOT LIMITED TO THE WARRANTIES OF MERCHANTABILITY, FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE AND NONINFRINGEMENT. IN NO EVENT SHALL THE AUTHORS BE LIABLE FOR ANY CLAIM, DAMAGES OR OTHER LIABILITY, WHETHER IN AN ACTION OF CONTRACT, TORT OR OTHERWISE, ARISING FROM, OUT OF OR IN CONNECTION WITH THE SOFTWARE OR THE USE OR OTHER DEALINGS IN THE SOFTWARE.

For more information, please refer to http://unlicense.org

HAVE A NICE DAY. (This wish is not part of a license anymore. You can however treat it as a special annex to the license.)