New issue

Have a question about this project? Sign up for a free GitHub account to open an issue and contact its maintainers and the community.

By clicking “Sign up for GitHub”, you agree to our terms of service and privacy statement. We’ll occasionally send you account related emails.

Already on GitHub? Sign in to your account

Board d1 (platform esp8266, package esp8266) is unknown #1251

Closed
webwarrior opened this Issue Dec 19, 2015 · 56 comments

Comments

Projects
None yet
@webwarrior

webwarrior commented Dec 19, 2015

Installed via the Board manager on Arduino 1.6.7

Can't compile any of the samples.

I used this for the board manager to get the wemos D1 board working:
http://www.wemos.cc/versions/77428ba/package_esp8266com_index.json

Am I better off with:
http://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json ?

As the Wemos D1 wifi board esentially has NodeMCU thingy on it...

What should I do?

@igrr

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@igrr

igrr Dec 20, 2015

Member

Are you getting this error when you are using boards manager package from wemos.cc or from arduino.esp8266.com?

Member

igrr commented Dec 20, 2015

Are you getting this error when you are using boards manager package from wemos.cc or from arduino.esp8266.com?

@webwarrior

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@webwarrior

webwarrior Dec 20, 2015

Hi,

I get it when I install it via the board manager, using the link provided by wemos.cc

Does that make sense?

webwarrior commented Dec 20, 2015

Hi,

I get it when I install it via the board manager, using the link provided by wemos.cc

Does that make sense?

@igrr

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@igrr

igrr Dec 20, 2015

Member

If you get an error with a link provided by wemos.cc, then perhaps you should raise an issue with them?

That said, we do have "Wemos D1" board option in the latest 2.0.0 stable version (http://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json). Compiling sketches with this board selected in "Tools > Board" menu seems to work.

Member

igrr commented Dec 20, 2015

If you get an error with a link provided by wemos.cc, then perhaps you should raise an issue with them?

That said, we do have "Wemos D1" board option in the latest 2.0.0 stable version (http://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json). Compiling sketches with this board selected in "Tools > Board" menu seems to work.

@webwarrior

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@webwarrior

webwarrior Dec 20, 2015

I just installed the v 2.0.0 stable version you mentioned on my Mac and that seemed to work and compile.

Don't have the board here with me to upload it to test it.

Where do I take up the issue with wemos.cc?

It would probably help them if I can help them solve bugs like these.

Why do they not provide your link, rather than theirs, as you do have the D1 and D1 Mini boards in your list?

Thanks for the help!

Shaun O'Reilly

webwarrior commented Dec 20, 2015

I just installed the v 2.0.0 stable version you mentioned on my Mac and that seemed to work and compile.

Don't have the board here with me to upload it to test it.

Where do I take up the issue with wemos.cc?

It would probably help them if I can help them solve bugs like these.

Why do they not provide your link, rather than theirs, as you do have the D1 and D1 Mini boards in your list?

Thanks for the help!

Shaun O'Reilly

@webwarrior webwarrior closed this Dec 20, 2015

@igrr

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@igrr

igrr Dec 20, 2015

Member

The first line on http://www.wemos.cc/wiki/doku.php?id=en:arduino_get_started says:

The WeMos D1 & D1 mini is join to esp8266/Arduino now

I guess this is supposed to mean that these boards are supported in our project now. Perhaps @wemos can clarify this further.

Member

igrr commented Dec 20, 2015

The first line on http://www.wemos.cc/wiki/doku.php?id=en:arduino_get_started says:

The WeMos D1 & D1 mini is join to esp8266/Arduino now

I guess this is supposed to mean that these boards are supported in our project now. Perhaps @wemos can clarify this further.

@webwarrior

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@webwarrior

webwarrior Dec 20, 2015

I will take it up with them, as their link installs esp8266/1.6.5-20151115-77428ba/libraries/esp8266:

This will help other noobs like me in the future to get the correct libraries.

You are probably the most helpful person in the entire esp8266/Arduino space, I have seen your dedication in the other posts.

Well done!

webwarrior commented Dec 20, 2015

I will take it up with them, as their link installs esp8266/1.6.5-20151115-77428ba/libraries/esp8266:

This will help other noobs like me in the future to get the correct libraries.

You are probably the most helpful person in the entire esp8266/Arduino space, I have seen your dedication in the other posts.

Well done!

@webwarrior

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@webwarrior

webwarrior Dec 20, 2015

I suggested the change on the wiki page.

Hope that will help future visitors.

webwarrior commented Dec 20, 2015

I suggested the change on the wiki page.

Hope that will help future visitors.

@wemos

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@wemos

wemos Dec 20, 2015

Contributor

thank you @webwarrior @igrr

Contributor

wemos commented Dec 20, 2015

thank you @webwarrior @igrr

@wemos

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@wemos

wemos Dec 20, 2015

Contributor

@igrr
I delete that word in my wiki.
sorry, my poor english.
I write that words in my wiki, just mean you can find D1 boards in esp8266/arduino

Contributor

wemos commented Dec 20, 2015

@igrr
I delete that word in my wiki.
sorry, my poor english.
I write that words in my wiki, just mean you can find D1 boards in esp8266/arduino

@webwarrior

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@webwarrior

webwarrior Dec 20, 2015

you are welcome.

I have the "NodeMCU ESP8266 WiFi V1.0 Rev 2.0 Dev Board Lua" , as well as the "Based ESP8266 WeMos D1 WiFi UNO for Arduino Compatible Development Board". Both stopped allowing me to update them via the USB cable after I tested one of my sketches on both, think it had an overload bug to to a big json string.

I can now update the NodeMCU ESP8266 board luckily when I press the flash button, but not otherwise.

The D1 board does not have that feature, and I am unable to update it via the usb cable now.
Is there other software that can help me out of that situation?

webwarrior commented Dec 20, 2015

you are welcome.

I have the "NodeMCU ESP8266 WiFi V1.0 Rev 2.0 Dev Board Lua" , as well as the "Based ESP8266 WeMos D1 WiFi UNO for Arduino Compatible Development Board". Both stopped allowing me to update them via the USB cable after I tested one of my sketches on both, think it had an overload bug to to a big json string.

I can now update the NodeMCU ESP8266 board luckily when I press the flash button, but not otherwise.

The D1 board does not have that feature, and I am unable to update it via the usb cable now.
Is there other software that can help me out of that situation?

@webwarrior

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@webwarrior

webwarrior Dec 20, 2015

@wemos , I thought that sentence was useful for newcomers.

But if you do not need it there, it does not matter. Your english is not too bad!

webwarrior commented Dec 20, 2015

@wemos , I thought that sentence was useful for newcomers.

But if you do not need it there, it does not matter. Your english is not too bad!

@wemos

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@wemos

wemos Dec 20, 2015

Contributor

do you setup usb-uart driver from my website

Contributor

wemos commented Dec 20, 2015

do you setup usb-uart driver from my website

@webwarrior

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@webwarrior

webwarrior Dec 20, 2015

Will do, thanks.

webwarrior commented Dec 20, 2015

Will do, thanks.

@webwarrior

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@webwarrior

webwarrior Dec 20, 2015

@wemos, The problem just got bigger:
error: cannot access /dev/cu.usbmodem1421 - might be a brick now?

Where do I continue this thread?

esptool v0.4.6 - (c) 2014 Ch. Klippel ck@atelier-klippel.de
setting board to nodemcu
setting baudrate from 115200 to 921600
setting port from /dev/tty.usbserial to /dev/cu.usbmodem1421
setting address from 0x00000000 to 0x00000000
espcomm_upload_file
stat /var/folders/wq/1r7wy_ms37lfgwf5d_vdz3pr0000gn/T/build3b90184a28127009d57a138389f76d18.tmp/Blink.ino.bin success
opening port /dev/cu.usbmodem1421 at 921600
error: cannot access /dev/cu.usbmodem1421

error: espcomm_open failed

webwarrior commented Dec 20, 2015

@wemos, The problem just got bigger:
error: cannot access /dev/cu.usbmodem1421 - might be a brick now?

Where do I continue this thread?

esptool v0.4.6 - (c) 2014 Ch. Klippel ck@atelier-klippel.de
setting board to nodemcu
setting baudrate from 115200 to 921600
setting port from /dev/tty.usbserial to /dev/cu.usbmodem1421
setting address from 0x00000000 to 0x00000000
espcomm_upload_file
stat /var/folders/wq/1r7wy_ms37lfgwf5d_vdz3pr0000gn/T/build3b90184a28127009d57a138389f76d18.tmp/Blink.ino.bin success
opening port /dev/cu.usbmodem1421 at 921600
error: cannot access /dev/cu.usbmodem1421

error: espcomm_open failed

@wemos

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@wemos

wemos Dec 20, 2015

Contributor

do you use mac osx?

Contributor

wemos commented Dec 20, 2015

do you use mac osx?

@webwarrior

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@webwarrior

webwarrior commented Dec 20, 2015

yes

@webwarrior

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@webwarrior

webwarrior Dec 20, 2015

esptool v0.4.6 - (c) 2014 Ch. Klippel ck@atelier-klippel.de
setting board to nodemcu
setting baudrate from 115200 to 921600
setting port from /dev/tty.usbserial to /dev/cu.usbmodem1421
setting address from 0x00000000 to 0x00000000
espcomm_upload_file
stat /Users/shaunoreilly/Dropbox/Arduino_Dev/nodemcu_float_0.9.6-dev_20150704.bin success
opening port /dev/cu.usbmodem1421 at 921600
error: cannot access /dev/cu.usbmodem1421

error: espcomm_open failed

webwarrior commented Dec 20, 2015

esptool v0.4.6 - (c) 2014 Ch. Klippel ck@atelier-klippel.de
setting board to nodemcu
setting baudrate from 115200 to 921600
setting port from /dev/tty.usbserial to /dev/cu.usbmodem1421
setting address from 0x00000000 to 0x00000000
espcomm_upload_file
stat /Users/shaunoreilly/Dropbox/Arduino_Dev/nodemcu_float_0.9.6-dev_20150704.bin success
opening port /dev/cu.usbmodem1421 at 921600
error: cannot access /dev/cu.usbmodem1421

error: espcomm_open failed

@webwarrior

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@webwarrior

webwarrior Dec 20, 2015

I can see the lights on the board - the "on" led and "SCK"

webwarrior commented Dec 20, 2015

I can see the lights on the board - the "on" led and "SCK"

@webwarrior

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@webwarrior

webwarrior Dec 20, 2015

Windows does pick up the usb port.
Will try it on there

webwarrior commented Dec 20, 2015

Windows does pick up the usb port.
Will try it on there

@wemos

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@wemos

wemos Dec 20, 2015

Contributor

Can you find any port in Arduino IDE [Tools]->[port]?

Contributor

wemos commented Dec 20, 2015

Can you find any port in Arduino IDE [Tools]->[port]?

@wemos

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@wemos

wemos Dec 20, 2015

Contributor

And what is your mac osx version?

Contributor

wemos commented Dec 20, 2015

And what is your mac osx version?

@webwarrior

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@webwarrior

webwarrior commented Dec 20, 2015

10.11.2

@webwarrior

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@webwarrior

webwarrior Dec 20, 2015

On Windows I get this:

D:\Downloads\Arduino>esptool.exe -vv -cd nodemcu -cb 921600 -cp COM4 -ca 0x00000 -cf nodemcu_float_0.9.6-dev_20150704.bin
esptool v0.4.6 - (c) 2014 Ch. Klippel ck@atelier-klippel.de
setting board to nodemcu
setting baudrate from 115200 to 921600
setting port from COM1 to COM4
setting address from 0x00000000 to 0x00000000
espcomm_upload_file
stat nodemcu_float_0.9.6-dev_20150704.bin success
error: Failed to open COM4
error: espcomm_open failed

It definitely does not want to communicate over the USB port anymore.
Should the SCK LED be permanently on?

webwarrior commented Dec 20, 2015

On Windows I get this:

D:\Downloads\Arduino>esptool.exe -vv -cd nodemcu -cb 921600 -cp COM4 -ca 0x00000 -cf nodemcu_float_0.9.6-dev_20150704.bin
esptool v0.4.6 - (c) 2014 Ch. Klippel ck@atelier-klippel.de
setting board to nodemcu
setting baudrate from 115200 to 921600
setting port from COM1 to COM4
setting address from 0x00000000 to 0x00000000
espcomm_upload_file
stat nodemcu_float_0.9.6-dev_20150704.bin success
error: Failed to open COM4
error: espcomm_open failed

It definitely does not want to communicate over the USB port anymore.
Should the SCK LED be permanently on?

@wemos

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@wemos

wemos Dec 20, 2015

Contributor

where d1 board do you buy from?

Contributor

wemos commented Dec 20, 2015

where d1 board do you buy from?

@wemos

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@wemos

wemos Dec 20, 2015

Contributor

sorry, @webwarrior, it may be not produce from wemos.cc
this is my board:
d1_1

Contributor

wemos commented Dec 20, 2015

sorry, @webwarrior, it may be not produce from wemos.cc
this is my board:
d1_1

@wemos

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@wemos

wemos Dec 20, 2015

Contributor

It may be some hardware error with CH340G IC or ESP-12F module

Contributor

wemos commented Dec 20, 2015

It may be some hardware error with CH340G IC or ESP-12F module

@wemos

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@wemos

wemos Dec 20, 2015

Contributor

Our board use new logo ESP-12F module from 2015-10
logo

Contributor

wemos commented Dec 20, 2015

Our board use new logo ESP-12F module from 2015-10
logo

@webwarrior

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@webwarrior

webwarrior Dec 20, 2015

It does not have that logo, so, I assume it is not yours....

webwarrior commented Dec 20, 2015

It does not have that logo, so, I assume it is not yours....

@webwarrior

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@webwarrior

webwarrior Dec 20, 2015

I will take it up with the ebay seller, thx.

webwarrior commented Dec 20, 2015

I will take it up with the ebay seller, thx.

@wemos

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@wemos

wemos Dec 20, 2015

Contributor

^_^

Contributor

wemos commented Dec 20, 2015

^_^

@webwarrior

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@webwarrior

webwarrior Dec 20, 2015

He should not be using the wemos name in his ebay listing, as he can get in trouble for that.

I have lodged an enquiry with ebay and Paypal, and he is going to get in allot of trouble if he is selling fakes!

Shaun

webwarrior commented Dec 20, 2015

He should not be using the wemos name in his ebay listing, as he can get in trouble for that.

I have lodged an enquiry with ebay and Paypal, and he is going to get in allot of trouble if he is selling fakes!

Shaun

@wemos

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@wemos

wemos Dec 20, 2015

Contributor

Thank you for your supporting.

Contributor

wemos commented Dec 20, 2015

Thank you for your supporting.

@webwarrior

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@webwarrior

webwarrior Dec 20, 2015

It is the least I can do for the IOT community....

webwarrior commented Dec 20, 2015

It is the least I can do for the IOT community....

@webwarrior

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@webwarrior

webwarrior Dec 20, 2015

Is this another fake?

http://store.cutedigi.com/esp8266-based-arduino-uno-like-wifi-board-d1/

Do you supply your boards through an online store?

Shaun

webwarrior commented Dec 20, 2015

Is this another fake?

http://store.cutedigi.com/esp8266-based-arduino-uno-like-wifi-board-d1/

Do you supply your boards through an online store?

Shaun

@wemos

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@wemos
Contributor

wemos commented Dec 20, 2015

@webwarrior

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@webwarrior

webwarrior Dec 20, 2015

Awesome! thx

webwarrior commented Dec 20, 2015

Awesome! thx

@webwarrior

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@webwarrior

webwarrior Dec 21, 2015

@wemos, Did you ever make boards that did not have your logo at the back?

image

webwarrior commented Dec 21, 2015

@wemos, Did you ever make boards that did not have your logo at the back?

image

@webwarrior

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@webwarrior

webwarrior commented Dec 21, 2015

image

@wemos

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@wemos

wemos Dec 21, 2015

Contributor

It's not my board.

Contributor

wemos commented Dec 21, 2015

It's not my board.

@webwarrior

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@webwarrior

webwarrior Dec 21, 2015

Cool, I have reported it with Ebay...

webwarrior commented Dec 21, 2015

Cool, I have reported it with Ebay...

@otuk

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@otuk

otuk Dec 22, 2015

I have the same problems, board looks the same. Some times it uploads sketches sometimes not. I also got it in ebay.

otuk commented Dec 22, 2015

I have the same problems, board looks the same. Some times it uploads sketches sometimes not. I also got it in ebay.

@webwarrior

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@webwarrior

webwarrior Dec 22, 2015

@otuk, I reported the listing with eBay, and I believe I am going to get a refund for the fake board.
If you do the same, then we can nail the fake producing criminals....

It is extremely frustration when it does that... I just wish there was a way to set one pin high / low, to force a flash to memory...., like on the NodeMCU board with the "flash" button...

webwarrior commented Dec 22, 2015

@otuk, I reported the listing with eBay, and I believe I am going to get a refund for the fake board.
If you do the same, then we can nail the fake producing criminals....

It is extremely frustration when it does that... I just wish there was a way to set one pin high / low, to force a flash to memory...., like on the NodeMCU board with the "flash" button...

@mikecrean

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@mikecrean

mikecrean Dec 28, 2015

Hi I have what looks like a genuine WeMos.cc board and can compile the Hello World example but when i try a down load I get this error.

Sketch uses 220,852 bytes (21%) of program storage space. Maximum is 1,044,464 bytes.
Global variables use 31,438 bytes (38%) of dynamic memory, leaving 50,482 bytes for local variables. Maximum is 81,920 bytes.
java.io.IOException: Cannot run program "C:\Arduino\arduino-1.6.6\hardware\esp8266com\esp8266/tools/esptool/esptool.exe": CreateProcess error=2, The system cannot find the file specified
at java.lang.ProcessBuilder.start(ProcessBuilder.java:1048)
at processing.app.helpers.ProcessUtils.exec(ProcessUtils.java:26)
at cc.arduino.packages.Uploader.executeUploadCommand(Uploader.java:113)
at cc.arduino.packages.uploaders.SerialUploader.uploadUsingPreferences(SerialUploader.java:157)
at cc.arduino.UploaderUtils.upload(UploaderUtils.java:78)
at processing.app.Sketch.upload(Sketch.java:1178)
at processing.app.Sketch.exportApplet(Sketch.java:1152)
at processing.app.Sketch.exportApplet(Sketch.java:1124)
at processing.app.Editor$DefaultExportHandler.run(Editor.java:2452)
at java.lang.Thread.run(Thread.java:745)
Caused by: java.io.IOException: CreateProcess error=2, The system cannot find the file specified
at java.lang.ProcessImpl.create(Native Method)
at java.lang.ProcessImpl.(ProcessImpl.java:386)
at java.lang.ProcessImpl.start(ProcessImpl.java:137)
at java.lang.ProcessBuilder.start(ProcessBuilder.java:1029)
... 9 more

Any one with any input please.

mikecrean commented Dec 28, 2015

Hi I have what looks like a genuine WeMos.cc board and can compile the Hello World example but when i try a down load I get this error.

Sketch uses 220,852 bytes (21%) of program storage space. Maximum is 1,044,464 bytes.
Global variables use 31,438 bytes (38%) of dynamic memory, leaving 50,482 bytes for local variables. Maximum is 81,920 bytes.
java.io.IOException: Cannot run program "C:\Arduino\arduino-1.6.6\hardware\esp8266com\esp8266/tools/esptool/esptool.exe": CreateProcess error=2, The system cannot find the file specified
at java.lang.ProcessBuilder.start(ProcessBuilder.java:1048)
at processing.app.helpers.ProcessUtils.exec(ProcessUtils.java:26)
at cc.arduino.packages.Uploader.executeUploadCommand(Uploader.java:113)
at cc.arduino.packages.uploaders.SerialUploader.uploadUsingPreferences(SerialUploader.java:157)
at cc.arduino.UploaderUtils.upload(UploaderUtils.java:78)
at processing.app.Sketch.upload(Sketch.java:1178)
at processing.app.Sketch.exportApplet(Sketch.java:1152)
at processing.app.Sketch.exportApplet(Sketch.java:1124)
at processing.app.Editor$DefaultExportHandler.run(Editor.java:2452)
at java.lang.Thread.run(Thread.java:745)
Caused by: java.io.IOException: CreateProcess error=2, The system cannot find the file specified
at java.lang.ProcessImpl.create(Native Method)
at java.lang.ProcessImpl.(ProcessImpl.java:386)
at java.lang.ProcessImpl.start(ProcessImpl.java:137)
at java.lang.ProcessBuilder.start(ProcessBuilder.java:1029)
... 9 more

Any one with any input please.

@webwarrior

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@webwarrior

webwarrior Dec 28, 2015

Sounds like the Port is busy, or the incorrect port is selected... Also try download the nightly build of Arduino Windows Software, and use 1.6.7... I had more luck with that...

Run this on command line, and see what you get "C:\Arduino\arduino-1.6.6\hardware\esp8266com\esp8266/tools/esptool/esptool.exe"

webwarrior commented Dec 28, 2015

Sounds like the Port is busy, or the incorrect port is selected... Also try download the nightly build of Arduino Windows Software, and use 1.6.7... I had more luck with that...

Run this on command line, and see what you get "C:\Arduino\arduino-1.6.6\hardware\esp8266com\esp8266/tools/esptool/esptool.exe"

@yd6njk

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@yd6njk

yd6njk May 8, 2016

1ac1a404-a837-11e5-95fb-a44920ab06ac

Please help me, Im Using WeMos D1 Board like in picture, I have install : http://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json
In board manager I choose " WeMos D1 R2 & Mini " and get error

Build options changed, rebuilding all
In file included from c:\documents and settings\admin\local settings\application data\arduino15\packages\esp8266\tools\xtensa-lx106-elf-gcc\1.20.0-26-gb404fb9-2\xtensa-lx106-elf\include\c++\4.8.2\memory:63:0,

from C:\Documents and Settings\admin\Local Settings\Application Data\Arduino15\packages\esp8266\hardware\esp8266\2.2.0\cores\esp8266\Esp.cpp:24:

c:\documents and settings\admin\local settings\application data\arduino15\packages\esp8266\tools\xtensa-lx106-elf-gcc\1.20.0-26-gb404fb9-2\xtensa-lx106-elf\include\c++\4.8.2\bits\allocator.h:46:75: fatal error: bits/c++allocator.h: No such file or directory

#include <bits/c++allocator.h> // Define the base class to std::allocator.

                                                                       ^

compilation terminated.

exit status 1
Error compiling for board WeMos D1 R2 & mini.

Please help me what must I do ? Thks

yd6njk commented May 8, 2016

1ac1a404-a837-11e5-95fb-a44920ab06ac

Please help me, Im Using WeMos D1 Board like in picture, I have install : http://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json
In board manager I choose " WeMos D1 R2 & Mini " and get error

Build options changed, rebuilding all
In file included from c:\documents and settings\admin\local settings\application data\arduino15\packages\esp8266\tools\xtensa-lx106-elf-gcc\1.20.0-26-gb404fb9-2\xtensa-lx106-elf\include\c++\4.8.2\memory:63:0,

from C:\Documents and Settings\admin\Local Settings\Application Data\Arduino15\packages\esp8266\hardware\esp8266\2.2.0\cores\esp8266\Esp.cpp:24:

c:\documents and settings\admin\local settings\application data\arduino15\packages\esp8266\tools\xtensa-lx106-elf-gcc\1.20.0-26-gb404fb9-2\xtensa-lx106-elf\include\c++\4.8.2\bits\allocator.h:46:75: fatal error: bits/c++allocator.h: No such file or directory

#include <bits/c++allocator.h> // Define the base class to std::allocator.

                                                                       ^

compilation terminated.

exit status 1
Error compiling for board WeMos D1 R2 & mini.

Please help me what must I do ? Thks

@yd6njk

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@yd6njk

yd6njk May 8, 2016

Im no see WeMos D1 board at Board Manager, Just see " WeMos D1 R2 & Mini " and WeMos D1 (Retired). I have try twice but still get error code:

Build options changed, rebuilding all
In file included from c:\documents and settings\admin\local settings\application data\arduino15\packages\esp8266\tools\xtensa-lx106-elf-gcc\1.20.0-26-gb404fb9-2\xtensa-lx106-elf\include\c++\4.8.2\memory:63:0,

from C:\Documents and Settings\admin\Local Settings\Application Data\Arduino15\packages\esp8266\hardware\esp8266\2.2.0\cores\esp8266\Esp.cpp:24:

c:\documents and settings\admin\local settings\application data\arduino15\packages\esp8266\tools\xtensa-lx106-elf-gcc\1.20.0-26-gb404fb9-2\xtensa-lx106-elf\include\c++\4.8.2\bits\allocator.h:46:75: fatal error: bits/c++allocator.h: No such file or directory

#include // Define the base class to std::allocator.

compilation terminated.

exit status 1
Error compiling for board WeMos D1 R2 & mini.

yd6njk commented May 8, 2016

Im no see WeMos D1 board at Board Manager, Just see " WeMos D1 R2 & Mini " and WeMos D1 (Retired). I have try twice but still get error code:

Build options changed, rebuilding all
In file included from c:\documents and settings\admin\local settings\application data\arduino15\packages\esp8266\tools\xtensa-lx106-elf-gcc\1.20.0-26-gb404fb9-2\xtensa-lx106-elf\include\c++\4.8.2\memory:63:0,

from C:\Documents and Settings\admin\Local Settings\Application Data\Arduino15\packages\esp8266\hardware\esp8266\2.2.0\cores\esp8266\Esp.cpp:24:

c:\documents and settings\admin\local settings\application data\arduino15\packages\esp8266\tools\xtensa-lx106-elf-gcc\1.20.0-26-gb404fb9-2\xtensa-lx106-elf\include\c++\4.8.2\bits\allocator.h:46:75: fatal error: bits/c++allocator.h: No such file or directory

#include // Define the base class to std::allocator.

compilation terminated.

exit status 1
Error compiling for board WeMos D1 R2 & mini.

@webwarrior

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@webwarrior

webwarrior May 8, 2016

Hi,

This is not made by WeMos, and is a dodgy version...

Mine got bricked and I could not reset it...

I filed a complain against Paypal and said the guy was selling fake boards
and got my money back.

I also went to all the ebay seller's listing of the board, and flagged them
as fake.

Where did you buy yours from?

On Sun, May 8, 2016 at 10:12 AM, yd6njk notifications@github.com wrote:

[image: 1ac1a404-a837-11e5-95fb-a44920ab06ac]
https://cloud.githubusercontent.com/assets/18176190/15095435/507d0d7e-14f0-11e6-956a-5e909f48bede.png

Please help me, Im Using WeMos D1 Board like in picture, I have install :
http://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json
In board manager I choose " WeMos D1 R2 & Mini " and get error

Build options changed, rebuilding all
In file included from c:\documents and settings\admin\local
settings\application
data\arduino15\packages\esp8266\tools\xtensa-lx106-elf-gcc\1.20.0-26-gb404fb9-2\xtensa-lx106-elf\include\c++\4.8.2\memory:63:0,

from C:\Documents and Settings\admin\Local Settings\Application
Data\Arduino15\packages\esp8266\hardware\esp8266\2.2.0\cores\esp8266\Esp.cpp:24:

c:\documents and settings\admin\local settings\application
data\arduino15\packages\esp8266\tools\xtensa-lx106-elf-gcc\1.20.0-26-gb404fb9-2\xtensa-lx106-elf\include\c++\4.8.2\bits\allocator.h:46:75:
fatal error: bits/c++allocator.h: No such file or directory

#include // Define the base class to std::allocator.

                                                                   ^

compilation terminated.

exit status 1
Error compiling for board WeMos D1 R2 & mini.

Please help me what must I do ? Thks


You are receiving this because you were mentioned.
Reply to this email directly or view it on GitHub
#1251 (comment)

Kind Regards,
Shaun O'Reilly
http://www.linkedin.com/profile/view?id=51406551&trk=tab_pro

webwarrior commented May 8, 2016

Hi,

This is not made by WeMos, and is a dodgy version...

Mine got bricked and I could not reset it...

I filed a complain against Paypal and said the guy was selling fake boards
and got my money back.

I also went to all the ebay seller's listing of the board, and flagged them
as fake.

Where did you buy yours from?

On Sun, May 8, 2016 at 10:12 AM, yd6njk notifications@github.com wrote:

[image: 1ac1a404-a837-11e5-95fb-a44920ab06ac]
https://cloud.githubusercontent.com/assets/18176190/15095435/507d0d7e-14f0-11e6-956a-5e909f48bede.png

Please help me, Im Using WeMos D1 Board like in picture, I have install :
http://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json
In board manager I choose " WeMos D1 R2 & Mini " and get error

Build options changed, rebuilding all
In file included from c:\documents and settings\admin\local
settings\application
data\arduino15\packages\esp8266\tools\xtensa-lx106-elf-gcc\1.20.0-26-gb404fb9-2\xtensa-lx106-elf\include\c++\4.8.2\memory:63:0,

from C:\Documents and Settings\admin\Local Settings\Application
Data\Arduino15\packages\esp8266\hardware\esp8266\2.2.0\cores\esp8266\Esp.cpp:24:

c:\documents and settings\admin\local settings\application
data\arduino15\packages\esp8266\tools\xtensa-lx106-elf-gcc\1.20.0-26-gb404fb9-2\xtensa-lx106-elf\include\c++\4.8.2\bits\allocator.h:46:75:
fatal error: bits/c++allocator.h: No such file or directory

#include // Define the base class to std::allocator.

                                                                   ^

compilation terminated.

exit status 1
Error compiling for board WeMos D1 R2 & mini.

Please help me what must I do ? Thks


You are receiving this because you were mentioned.
Reply to this email directly or view it on GitHub
#1251 (comment)

Kind Regards,
Shaun O'Reilly
http://www.linkedin.com/profile/view?id=51406551&trk=tab_pro

@Octowell

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@Octowell

Octowell May 14, 2016

Hi guys, recently i also got the same issue.

Board d1_mini (platform esp8266, package esp8266) is unknown

Error compiling for board WeMos D1 R2 & mini.

unfortunatelly, mine got to work fine before.
here is my scenario

i got 2 laptop, which is running on Win 7 ultimate 32bit and Win 7 pro 64bit
Both using Arduino IDE 1.6.9
Both using the same method to get started on arduino IDE.
CH340G driver already installed and work fine in both laptop.
i can compile and upload basic sketch to it using the laptop with Win 7 32bit.
i just found out that my Wemos D1 R2 didn't seems to work on the laptop with Win 7 64bit OS.

not surer if the OS is the main problem.
but i will update if there is any significant improvement on solving this issue.

Cheers
Well

img_20160514_133843
wemos

Octowell commented May 14, 2016

Hi guys, recently i also got the same issue.

Board d1_mini (platform esp8266, package esp8266) is unknown

Error compiling for board WeMos D1 R2 & mini.

unfortunatelly, mine got to work fine before.
here is my scenario

i got 2 laptop, which is running on Win 7 ultimate 32bit and Win 7 pro 64bit
Both using Arduino IDE 1.6.9
Both using the same method to get started on arduino IDE.
CH340G driver already installed and work fine in both laptop.
i can compile and upload basic sketch to it using the laptop with Win 7 32bit.
i just found out that my Wemos D1 R2 didn't seems to work on the laptop with Win 7 64bit OS.

not surer if the OS is the main problem.
but i will update if there is any significant improvement on solving this issue.

Cheers
Well

img_20160514_133843
wemos

@Octowell

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@Octowell

Octowell May 14, 2016

SOLVED

as i thought before, it is not the OS problem.
but i realized that my User folder naming which caused the problem.
as in Linux, a folder is suggested to be named without any spaces

Refering to this
http://askubuntu.com/questions/398400/how-do-i-navigate-to-folders-with-spaces-in-their-names-i-get-no-such-file-or

well son

on the laptop i suspected before, i create a new User named "Other" to try if it work
other

and it works like a charm
berhasil

trying to add double quotes and backslash to my current User folder doesn't work
so the simplest way to solve this is to create a new user with name that doesn't contain any spaces.

try it and good luck

Cheers
Well

Octowell commented May 14, 2016

SOLVED

as i thought before, it is not the OS problem.
but i realized that my User folder naming which caused the problem.
as in Linux, a folder is suggested to be named without any spaces

Refering to this
http://askubuntu.com/questions/398400/how-do-i-navigate-to-folders-with-spaces-in-their-names-i-get-no-such-file-or

well son

on the laptop i suspected before, i create a new User named "Other" to try if it work
other

and it works like a charm
berhasil

trying to add double quotes and backslash to my current User folder doesn't work
so the simplest way to solve this is to create a new user with name that doesn't contain any spaces.

try it and good luck

Cheers
Well

@PaulRB

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@PaulRB

PaulRB Aug 14, 2016

Hi. The fix above does not work for me. My sketchbook location is /home/paul/sketchbook and there are no spaces.

I use genuine D1 Mini which I bought from the Wemos shop on AliExpress.

I also get the error message


Board d1_mini (platform esp8266, package esp8266) is unknown

Error compiling for board WeMos D1 R2 & mini.

I am using Arduino IDE 1.6.10 on Ubuntu 14.0.4 LTS.
I have downloaded the boards package from http://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json (v 2.3.0)

I was also unable to use IDE 1.6.7 for the same reason.

I still have IDE 1.6.5 installed and that will compile and upload to the Mini correctly. However, a sketch I am currently developing has problems and it has been suggested that I upgrade to the latest IDE.

PaulRB commented Aug 14, 2016

Hi. The fix above does not work for me. My sketchbook location is /home/paul/sketchbook and there are no spaces.

I use genuine D1 Mini which I bought from the Wemos shop on AliExpress.

I also get the error message


Board d1_mini (platform esp8266, package esp8266) is unknown

Error compiling for board WeMos D1 R2 & mini.

I am using Arduino IDE 1.6.10 on Ubuntu 14.0.4 LTS.
I have downloaded the boards package from http://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json (v 2.3.0)

I was also unable to use IDE 1.6.7 for the same reason.

I still have IDE 1.6.5 installed and that will compile and upload to the Mini correctly. However, a sketch I am currently developing has problems and it has been suggested that I upgrade to the latest IDE.

@krzychb

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@krzychb

krzychb Aug 26, 2016

Contributor

Hi @PaulRB,

I am wondering if your are still facing Board d1_mini (platform esp8266, package esp8266) is unknown error on your Arduino IDE 1.6.7 / IDE 1.6.10 installations?

If so, have you tried #1387 (comment)?

Exact folder location (for your Ubuntu 14.0.4 LTS or any other O/S) can be checked after opening File > Preferences as described here.

I guess location of this folder may be different between your IDE 1.6.5 and IDE 1.6.7 / IDE 1.6.10 installations.

Krzysztof

Contributor

krzychb commented Aug 26, 2016

Hi @PaulRB,

I am wondering if your are still facing Board d1_mini (platform esp8266, package esp8266) is unknown error on your Arduino IDE 1.6.7 / IDE 1.6.10 installations?

If so, have you tried #1387 (comment)?

Exact folder location (for your Ubuntu 14.0.4 LTS or any other O/S) can be checked after opening File > Preferences as described here.

I guess location of this folder may be different between your IDE 1.6.5 and IDE 1.6.7 / IDE 1.6.10 installations.

Krzysztof

@amauridsilva

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@amauridsilva

amauridsilva Mar 25, 2017

amigo tenho o mesmo poblema nao atualizo a ide

amauridsilva commented Mar 25, 2017

amigo tenho o mesmo poblema nao atualizo a ide

@perigalacticon

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@perigalacticon

perigalacticon Aug 15, 2017

Hi I can't upload to my new d1 mini from Arduino IDE 1.8.3. I am wondering is this because am running Win10 64bit Pro and Arduino is installed in C:\Program Files (x86)\Arduino\ but the sketch directory is C:\Users\Perigalacticon\Documents\Arduino\sketches ??? The error is "error: espcomm_upload_mem failed". Thanks.

perigalacticon commented Aug 15, 2017

Hi I can't upload to my new d1 mini from Arduino IDE 1.8.3. I am wondering is this because am running Win10 64bit Pro and Arduino is installed in C:\Program Files (x86)\Arduino\ but the sketch directory is C:\Users\Perigalacticon\Documents\Arduino\sketches ??? The error is "error: espcomm_upload_mem failed". Thanks.

@suculent

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@suculent

suculent Aug 15, 2017

suculent commented Aug 15, 2017

@BluecloudNine

This comment has been minimized.

Show comment
Hide comment
@BluecloudNine

BluecloudNine Feb 27, 2018

Can anyone help here? I'm getting this error:
screenshot from 2018-02-27 17-06-01

signal: bad system call (core dumped)
Error compiling for board WeMos D1 R2 & mini.

BluecloudNine commented Feb 27, 2018

Can anyone help here? I'm getting this error:
screenshot from 2018-02-27 17-06-01

signal: bad system call (core dumped)
Error compiling for board WeMos D1 R2 & mini.

Sign up for free to join this conversation on GitHub. Already have an account? Sign in to comment