Кабелни покупки и ремонти #13

Closed
krokodilerian opened this Issue Jan 31, 2015 · 9 comments

3 participants

@krokodilerian

Има нужда да пуснем ток за системата за отваряне на вратата, за което ни се налага малко да си оправим ел-таблото. За целта @isld ще напазарува:

  • устер-клеми
  • крушки (1 чувал)
  • телчета за такера
  • щепсел
  • разклонител

и ще донесе
жврън-жврън,
малкото куфарче с инструменти,
такера

@krokodilerian ще потърси инструмент, дето хваща дали има ток в даден кабел.

@vlood
init Lab member

Събирайте касови бележки или поне пазете крайната сметка, че да се изплащат от Лабата!

Инструменти за тоци има (мултицет и едно друго, дето единия край го вкарваш в контакта, а другия край си го завираш в носа и една лампичка светва, ако има тоци. Ровете из торбите в аквариума.

@isld

Инструменти за тоци няма, освен фазомер. Мултицетът не върши работа в подобни ситуации. Трябват ампер-клещи (скъп вариант) или детектор на напрежение - това, което крок ще дири.

Касови бележки да искаш!

@krokodilerian

Взех дебнещия device, работи, ще оставя един в лаба или ще го дам на някой на ИББ да го занесе.

@krokodilerian

... и го оставих в лаба. @isld , кога мислиш да правим жици и ква помощ ти трябва:)

@isld

@krokodilerian трябва да ида до Костинброд за бормашината и такера, което искрено се надявам да мога да направя в събота по обяд, тъй че - събота привечер и/или неделя.

Трябва да видя и къде се продават клеми Wago - такива ми препоръча грамотно по темата лице (гугъл лесно ги намира, можете да видите как изглеждат).

ПП: Писах на Владо, май, но да напиша и тук: същото грамотно лице препоръча ако инсталацията позволява да отделим компютрите, отоплението и останалите консуматори на различни фази. Еднакви устройства на различни фази не трябва да има, че може да излязат едни 400V между корпусите им. А единственото потенциално лошо следствие от ползването само на една фаза е евентуално загряване на жицата ѝ при някаква висока консумация.

Преди голямото дупчене и връзване трябва да се нащракат всички бушони и да се гледа кое какво и къде прекъсва, за да може да се документира цялата инсталация.

@krokodilerian

@isld, аз си спомних, че предишния наемател беше обяснил как нарочно всичко е на една фаза, за да избегнат брумове и т.н., т.е. нарочно са го направили. По принцип можем да отделим лесно кухнята и климатиците на отделни фази (звучат като подходящи кандидати), но май за останалото не е толкова добра идея.

Иначе, явно моя спомен за трифазния електромер че не е в наша полза, ако ползваме една фаза не е верен, рових се и не намерих потвърждение.

@isld

UTP-то от Cassie до вратата е пуснато, хванато със скоби за стената и готово за кримпване. "Здравата българска връзка" в разклонителните кутии до входната врата са заменени с автоматични клеми, където лесно и без инструменти може да се боцне жицата за захранване на кутията с контролера за бравата.

По това issue остава да се документира кой бушон за какво е.

@vlood
init Lab member

Ако утре сте ентусиасти за частта със спирането на тока и крещенето, вероятно следобеда ще се окажа в Лабта, та мога да се включа. Иначе прикачам карта на Лаба, щото ако се принтира, ще е лесно по нея да се нанесат всички контакти и ключове и да се маркират към кой бушон са:

https://initlab.org/wp-content/uploads/2015/02/1404_Initlab_zasnemane-A3-50-1.pdf

@krokodilerian

Токът и т.н. са готови.

Sign up for free to join this conversation on GitHub. Already have an account? Sign in to comment