Laptop kijelző hiba elhárítása

Kárpáty Zoltán edited this page Apr 11, 2018 · 5 revisions

Mi a laptop és mi a kijelzője?

Kezdjük az alapokkal. A LAPTOP olyan táskaszámítógép, amely hordozható személyi computerként (PC) szolgál és teljes értékű komputerfunkciókkal rendelkezik. Kompakt kiszerelése alkalmassá teszi nemcsak a szállításra, hanem arra is, hogy szinte bárhol használhassuk. A LAPTOP KIJELZŐ a hordozható készülék monitorja, képernyője; olyan megjelenítő felület, amely lehetővé teszi a futó programok ellenőrzését és irányítását, adatok lehívását, információcserét a gép egységeivel, adatleolvasáson kívül ugyanis egér és képernyő billentyűzet segítségével adatok bevitelre is használható. Énnél is több funkciót láthatnak el az úgynevezett érintőképernyővel felszerelt notebookok.

google: laptop kijelző hiba

A laptop használata, alkalmazása

A táskagépek használatának legelterjedtebb módja az, amikor a laptop tulajdonosa otthoni alapgépnek használja a felszerelést úgy, akár egy asztali PC-t. Ilyen esetben kényelmi okokból gyakran nem a fekvőegeret használja, hanem külső egeret csatlakoztat a laptophoz, sőt, mivel a laptopbillentyűzet is eléggé kis helyre van beszorítva, kényelmesebb külső klaviatúrával dolgozni, ugyanígy egy nagy asztali monitor is kényelmesebb, mint a laptop kijelzője. Maga a gép azonban univerzális PC-ként szolgál: otthon alapgép, utazás közben laptop, a munkahelyen íróasztalra téve újra alapgépként funkcionál. Ez a mobilszámítógép használható irodai munkához, tervezéshez, de bármilyen szórakozáshoz is (játékok, film nézés), alkalmas közösségi kommunikálásra - gondolunk mindenek előtt a Fecabookra - és persze email levelek továbbitására is csakúgy, mint Skype kapcsolat létesítésére.

Akkumulátor és töltő

A kaptop forrása a beépített vagy többnyire cserélhető akku. Fontos, hogy mindig működőképes legyen a laptop akkumulátor, ezen felül jó tanács, hogy tartsunk készenlétben egy külön akkut, ezek közvetlenül megrendelhetőek a gyártótól vagy az online webáruházból, de szükség esetén megvásárolhatók valamelyik szakszerviz javítóműhelyében is, ahol az akkutöltést ellenőrzött körülmények között végzik el számunkra, így magunkkal vihetjük a feltöltött tartalékot, amikor hosszabb időre külső áramforrástól távol kell lennünk. Hasonló lehetőség egy külső tápegység vásárlása, az ilyen áramforrás úgy kapcsolódik a notebookhoz, mint a laptop töltő - azaz nem közvetlenül adja az áramot gépünknek, hanem feltölti az aksit.

Laptop kijelzők meghibásodása

A laptop kijelző hibái különböző természetűek lehetnek, egy szakmai blogbejegyzés szerint először érdemes a szoftveres hibalehetőségeket kizárni, mielőtt fizikai meghibásodásra gyanakodnánk. Erre számos weboldalon számos tanács olvasható, ajánlatos böngészni a neten laptop hiba elhárítás kulcsszóra keresve: az adekvát tartalmú optimalizált honlapok általában a találati lista élén találhatóak, ezekből megtudhatjuk, hogy a Beállítások menüpont alatt ellenőrizhetjük például azt, hogy a laptop képernyője az elsődleges megjelenítőként van-e definiálva. Annyi a feladatunk, hogy rákattintunk a kijelző azonosítása gombra és a laptop képernyőjén megjelenik egy óriási fehér 1-es vagy 2-es szám. Jó a beállítás, ha a laptop kijelzőjén az 1-es szám jelenik meg, ellenkező esetben változtassuk meg a beállítást. Egy hibaforrást ezzel máris kizártunk >> Bővebben: Laptop kijelző hiba - szervizi tanácsok

Nagy laptop kijelző kontra hordozhatóság

Mielőtt belevágunk az igényeinkhez szükséges laptop árának a a kifürkészéséhez, előbb abban kell döntésre jutnunk, hogy mi a legfontosabb számunkra: a nagy felbontású kijelző vagy a mobileszköz könnyű hordozhatósága, súlya, mérete. A nagy laptopképernyők sokkalta optimálisabbak videójátékra, szélesvásznú, nagy felbontású HD minőségű filmek megnézésére, ám minél nagyobb a képernyőnk, annál nagyobb a hordozható számítógép mérete, súlya, áramfelvétele, vagyis a nagyobb képátlós laptopmonitor rontja a szállíthatóságot, bárhol való használhatóságot. Ezzel szemben egy kis méretű netbook akár egy nagyobb ridikülben is elfér, igaz, nem tud talán még annyit sem, mint egy okostelefon.

You can’t perform that action at this time.
You signed in with another tab or window. Reload to refresh your session. You signed out in another tab or window. Reload to refresh your session.
Press h to open a hovercard with more details.