Laptop kijelző hiba elhárítása

Kárpáty Zoltán edited this page Dec 13, 2016 · 4 revisions

Mi a laptop és mi a kijelzője?

Kezdjük az alapokkal. A LAPTOP olyan táskaszámítógép, amely hordozható személyi computerként (PC) szolgál és teljes értékű komputerfunkciókkal rendelkezik. Kompakt kiszerelése alkalmassá teszi nemcsak a szállításra, hanem arra is, hogy szinte bárhol használhassuk. A LAPTOP KIJELZŐ a hordozható készülék monitorja, képernyője; olyan megjelenítő felület, amely lehetővé teszi a futó programok ellenőrzését és irányítását, adatok lehívását, információcserét a gép egységeivel, adatleolvasáson kívül ugyanis egér és képernyő billentyűzet segítségével adatok bevitelre is használható. Énnél is több funkciót láthatnak el az úgynevezett érintőképernyővel felszerelt notebookok.

google: laptop kijelző hiba

A laptop használata, alkalmazása

A táskagépek használatának legelterjedtebb módja az, amikor a laptop tulajdonosa otthoni alapgépnek használja a felszerelést úgy, akár egy asztali PC-t. Ilyen esetben kényelmi okokból gyakran nem a fekvőegeret használja, hanem külső egeret csatlakoztat a laptophoz, sőt, mivel a laptopbillentyűzet is eléggé kis helyre van beszorítva, kényelmesebb külső klaviatúrával dolgozni, ugyanígy egy nagy asztali monitor is kényelmesebb, mint a laptop kijelzője. Maga a gép azonban univerzális PC-ként szolgál: otthon alapgép, utazás közben laptop, a munkahelyen íróasztalra téve újra alapgépként funkcionál. Ez a mobilszámítógép használható irodai munkához, tervezéshez, de bármilyen szórakozáshoz is (játékok, film nézés), alkalmas közösségi kommunikálásra - gondolunk mindenek előtt a Fecabookra - és persze email levelek továbbitására is csakúgy, mint Skype kapcsolat létesítésére.

Akkumulátor és töltő

A kaptop forrása a beépített vagy többnyire cserélhető akku. Fontos, hogy mindig működőképes legyen a laptop akkumulátor, ezen felül jó tanács, hogy tartsunk készenlétben egy külön akkut, ezek közvetlenül megrendelhetőek a gyártótól vagy az online webáruházból, de szükség esetén megvásárolhatók valamelyik szakszerviz javítóműhelyében is, ahol az akkutöltést ellenőrzött körülmények között végzik el számunkra, így magunkkal vihetjük a feltöltött tartalékot, amikor hosszabb időre külső áramforrástól távol kell lennünk. Hasonló lehetőség egy külső tápegység vásárlása, az ilyen áramforrás úgy kapcsolódik a notebookhoz, mint a laptop töltő - azaz nem közvetlenül adja az áramot gépünknek, hanem feltölti az aksit.

Laptop kijelzők meghibásodása

A laptop kijelző hibái különböző természetűek lehetnek, egy szakmai blogbejegyzés szerint először érdemes a szoftveres hibalehetőségeket kizárni, mielőtt fizikai meghibásodásra gyanakodnánk. Erre számos weboldalon számos tanács olvasható, ajánlatos böngészni a neten laptop hiba elhárítás kulcsszóra keresve: az adekvát tartalmú optimalizált honlapok általában a találati lista élén találhatóak, ezekből megtudhatjuk, hogy a Beállítások menüpont alatt ellenőrizhetjük például azt, hogy a laptop képernyője az elsődleges megjelenítőként van-e definiálva. Annyi a feladatunk, hogy rákattintunk a kijelző azonosítása gombra és a laptop képernyőjén megjelenik egy óriási fehér 1-es vagy 2-es szám. Jó a beállítás, ha a laptop kijelzőjén az 1-es szám jelenik meg, ellenkező esetben változtassuk meg a beállítást. Egy hibaforrást ezzel máris kizártunk >> Bővebben: Laptop kijelző hiba - szervizi tanácsok

Nagy laptop kijelző kontra hordozhatóság

Mielőtt belevágunk az igényeinkhez szükséges laptop árának a a kifürkészéséhez, előbb abban kell döntésre jutnunk, hogy mi a legfontosabb számunkra: a nagy felbontású kijelző vagy a mobileszköz könnyű hordozhatósága, súlya, mérete. A nagy laptopképernyők sokkalta optimálisabbak videójátékra, szélesvásznú, nagy felbontású HD minőségű filmek megnézésére, ám minél nagyobb a képernyőnk, annál nagyobb a hordozható számítógép mérete, súlya, áramfelvétele, vagyis a nagyobb képátlós laptopmonitor rontja a szállíthatóságot, bárhol való használhatóságot. Ezzel szemben egy kis méretű netbook akár egy nagyobb ridikülben is elfér, igaz, nem tud talán még annyit sem, mint egy okostelefon.