Skip to content
New issue

Have a question about this project? Sign up for a free GitHub account to open an issue and contact its maintainers and the community.

By clicking “Sign up for GitHub”, you agree to our terms of service and privacy statement. We’ll occasionally send you account related emails.

Already on GitHub? Sign in to your account

FS#3625 - NL80211_ATTR_STA_VLAN errors #8662

Open
openwrt-bot opened this issue Feb 16, 2021 · 13 comments
Open

FS#3625 - NL80211_ATTR_STA_VLAN errors #8662

openwrt-bot opened this issue Feb 16, 2021 · 13 comments
Labels

Comments

@openwrt-bot
Copy link

@openwrt-bot openwrt-bot commented Feb 16, 2021

timkgh:

Devices: Netgear R7800, UniFi AP AC Lite

OpenWrt SNAPSHOT, r15805-1da945b760
OpenWrt SNAPSHOT, r15806-c68d527991

kmod-cfg80211 - 5.4.98+5.10-rc6-1-1
kmod-mac80211 - 5.4.98+5.10-rc6-1-1

logread shows these frequent error messages for various wifi clients:

Mon Feb 15 20:08:47 2021 daemon.err hostapd: nl80211: NL80211_ATTR_STA_VLAN (addr=xx:xx:xx:xx:xx:xx ifname=wlan0 vlan_id=0) failed: -2 (No such file or directory)

@openwrt-bot
Copy link
Author

@openwrt-bot openwrt-bot commented Feb 16, 2021

timkgh:

This may have something to do 802.11r which I have enabled and it used to work.

I also see this in the logs:

Mon Feb 15 20:08:45 2021 daemon.err hostapd: nl80211: kernel reports: key addition failed

@openwrt-bot
Copy link
Author

@openwrt-bot openwrt-bot commented Feb 16, 2021

jon-wrennall:

I get exactly the same issue on DAP-2695 with OpenWrt SNAPSHOT r15744-68073e2d46

@openwrt-bot
Copy link
Author

@openwrt-bot openwrt-bot commented Feb 16, 2021

cotequeiroz:

I got a WRT3200ACM (mvebu with mwlwifi), running r15553-0988e03f0e, and have the same issue. If I switch ft_over_ds '0', then the NL80211_ATTR_STA_VLAN messages apparently go away, while 'key addition failed' ones remain.

@openwrt-bot
Copy link
Author

@openwrt-bot openwrt-bot commented Feb 17, 2021

timkgh:

Exactly the same as the post above, "FT over the Air" makes NL80211_ATTR_STA_VLAN errors go away but 'key addition failed' errors remain and my clients do not seem to FT anymore.

@openwrt-bot
Copy link
Author

@openwrt-bot openwrt-bot commented Feb 18, 2021

jon-wrennall:

I need to validate this but I think it is only happening on apple iPhone devices/similar?
and still happening on latest build of master ( r15838-d2d32dcd5f )

@openwrt-bot
Copy link
Author

@openwrt-bot openwrt-bot commented Feb 18, 2021

cotequeiroz:

It does not appear to happen with my Windows NB here [Intel(R) Wireless-AC 9462], but it does with iPhone and other Apple devices. I've tested this with 21.02- r15818-c6319239d8 now.

@openwrt-bot
Copy link
Author

@openwrt-bot openwrt-bot commented Feb 18, 2021

timkgh:

Could it be because mainly iOS devices are actually trying to roam/use FT?

@openwrt-bot
Copy link
Author

@openwrt-bot openwrt-bot commented Feb 18, 2021

cotequeiroz:

Possibly. I can't figure out if my Windows machine even tried to do FT or not.

@openwrt-bot
Copy link
Author

@openwrt-bot openwrt-bot commented Feb 19, 2021

rbpp:

I also have the same error messages for maybe a year already, on all master versions that I used (upgrading on a weekly or so basis), on all my 801.11r enabled devices (R7800, C2600, C7).

@openwrt-bot
Copy link
Author

@openwrt-bot openwrt-bot commented Mar 12, 2021

roysjosh:

I have 802.11r enabled on an ASUS RT-ACRH13 and a Linksys EA8300. My Windows 10 laptop with an AX200 card and a few other devices (at least the Samsung TV) fail to reconnect to wifi after sleeping unless I set ft_over_ds to 0 as mentioned above. With that fix they reconnect. Previously, to fix those devices, I had to log in to the luci interface from another device and click Disconnect next to the device's MAC to get them to reconnect.

Fri Mar 12 09:54:36 2021 daemon.info hostapd: wlan1: STA 54:88:0e:XX:XX:XX IEEE 802.11: authenticated
Fri Mar 12 09:54:36 2021 daemon.info hostapd: wlan1: STA 54:88:0e:XX:XX:XX IEEE 802.11: associated (aid 4)
Fri Mar 12 09:54:36 2021 daemon.err hostapd: nl80211: NL80211_ATTR_STA_VLAN (addr=54:88:0e:XX:XX:XX ifname=wlan1 vlan_id=0) failed: -19 (No such device)
Fri Mar 12 09:54:38 2021 daemon.info hostapd: wlan1: STA 54:88:0e:XX:XX:XX IEEE 802.11: disassociated

@openwrt-bot
Copy link
Author

@openwrt-bot openwrt-bot commented Apr 27, 2021

NilsRo:

The same for me. But ft_over_ds=0 does not fix it everytime.

@openwrt-bot
Copy link
Author

@openwrt-bot openwrt-bot commented Sep 29, 2021

jerry-ch-issue:

same for me.It happens when 802.11r enable. When I play on-line game and roam to other AP, I can connected to new one, but the network will be lost, the screen will get stuck, then I turn to original AP it will return to normal immediately.

@NilsRo
Copy link

@NilsRo NilsRo commented May 13, 2022

Similar but perhaps not the same issue: #9071

Sign up for free to join this conversation on GitHub. Already have an account? Sign in to comment
Labels
Projects
None yet
Development

No branches or pull requests

2 participants