Idei concrete care trebuie implementate

Claudiu Constantin edited this page Oct 20, 2016 · 5 revisions

Acesta este un document complementar la viziunea pe termen lung a Hărții Politice.

În timp ce acel document oferă un framework de gândire pentru unde vrea proiectul să ajungă, acest document vrea să ofere niște puncte imediate de plecare, lucruri care trebuie implementate înainte de a se ajunge acolo.

Ce trebuie construit pe termen mediu

Pe termen mediu sunt câteva teme principale sub care se încadrează eforturile. Lista nu este finală și este posibil să apară și alte nevoi sau idei la care nu m-am gândit încă.

Mai multe date

Cum scopul principal al hărții este de informare și de a fi un punct de referință, a avea cât mai mult date este esențial.

 • Un sistem de monitorizare a pozițiilor deținute de politicieni
  Cine deține o anumită poziție și în ce perioadă poate fi dedus prin crawl-uirea periodică a paginilor unde deținătorul poziției este listat http://gov.ro/ro/guvernul/cabinetul-de-ministri. Ar trebui să putem monitoriza automat astfel de pagini.

 • Adăugarea pozițiilor de la consiliile județene
  De multe ori carierele politice par să pornească cu posturi locale. O listă de consilii județene se găsește aici. Apoi pentru fiecare site de consiliu ar trebui monitorizat cine deține pozițiile de conducere (vezi punctul anterior).

 • Adăugarea de date de prin raporturi eliberate de fundații
  http://qvorum.ro/ tot publică raportul de activitate al europarlamentarilor. Eu am importat deja unul din astea (vezi http://hartapoliticii.ro/?name=plumb+rovana ) dar ar trebui adus up to date, poate automatizat.

 • Identificarea de noi seturi de date pentru adăugat
  Sunt convins că există seturi de date de care eu nu știu. Sunt și seturi de care știu pe care încă nu le-am adăugat, precum http://www.romaniacurata.ro/alegeri-parlamentare-2008.html

 • Îmbunătățirea extragerii de fapte din știri
  Harta deja învață niște fapte de prin ziare (exemplu aici), dar sistemul care face asta este foarte primitiv și oferă prea multe false positives. Asta este o zonă foarte interesantă ca provocări de programare și care are potențial imens de a adăuga valoare proiectului, merită dezbătut mai pe larg dacă cineva nu e de acord.

 • Adăugarea de poze pentru politicieni
  Imaginea este importantă. Acum multe din poze sunt luate de pe site-ul senatului, dar multe lipsesc, nu mai am script automat care să facă thumbnails, etc.

 • Adăugarea de liste de alegeri, plus rezultate și simulator
  Anul ăsta este electoral, listele de candidați vor trebui importate. Apoi rezultatele vor trebui importate și dacă sistemul electoral s-a schimbat, adaptat simulatorul de alegeri pe care l-am construit acum patru ani. Vrem să arătăm câte voturi au contat în fiecare colegiu electoral.

 • Îmbunătățiri la parserele curente
  Importatorul de legi de la senat / camera deputaților funcționează, dar nu e ideal. Ar trebui analizate mai atent cazurile de eroare, când nu merge, stuff.

 • Identificarea de bloguri, twitter, facebook accounts pentru fiecare politician
  Politica fără social media va fi ca baba fără mitralieră. Politicienii vor fi din ce în ce mai prezenți online, ar trebui ca aceste link-uri să existe pe harta politicii.

 • Mai multe date scoase din parlament
  Parlamentul este organizat pe comisii care analizează legi. Rezumatele ședințelor pe comisii sunt publicate în niște PDF-uri, cu prezența în PDF-urile alea. Prezența în comisii poate fi extrasă de acolo. Apoi senatul are stenograme ale tuturor ședințelor. Ar fi foarte interesant de văzut dacă se pot scoate date utile din aceste stenograme.

 • Mai multe date despre structurile de partid
  Harta nu are în acest moment structura de conducere a partidelor. Ar fi interesant de monitorizat cine sunt președinți, vicepreședinți, președinți de organizații regionale, etc. Dacă aceste date sunt online ar trebui monitorizate. În acest moment evoluția structurilor partidelor în timp este destul de opacă, nu cred că e monitorizat undeva anume.

 • O interfață pentru adăugarea de noi politicieni
  Deși în acest moment harta “cunoaște” peste 3000 de politicieni, sunt și politicieni de care încă nu știe. Este necesară o interfață unde să fie ușor de adăugat un nou nume la hartă cu câteva informații de bază, interfață accesibilă doar pentru persoane autorizate să facă asta.
  DONE: Acest feature a fost implementat, vezi https://github.com/pistruiatul/hartapoliticii/issues/13

 • Transcrierea declarațiilor de avere
  Declarații de avere există, dar de obicei ele sunt scrise cu pixul în PDF-ul greu de găsit. Ar trebui făcut un sistem care face ușor pentru niște voluntari să transcrie aceste PDF-uri într-un format digital pe harta politicii.

 • Stocarea tuturor declarațiilor fiecărui politician
  Ar fi cool dacă harta ar aduna într-un singur loc toate lucrurile pe care le-a spus fiecare politician vreodată. Surse pentru asta ar fi stenogramele ședințelor parlamentului, blogurile politicienilor, pagina lor de facebook, ziarele, etc. Apoi ar fi foarte util dacă utilizatorii (sau ziariștii care fac research) ar putea căuta în aceste declarații. De exemplu, aș vrea să pot vedea tot ce a spus Xulescu despre pensii vreodată.

Mai multe features

Degeaba avem atât de multe date dacă nu le facem și utile, ușor de accesat și analizat. Aici feature-urile se împart și ele în categorii, dar le voi înșira pe toate oarecum aleator.

 • Îmbunătățit feature-ul de tag-uit legi
  În momentul ăsta este posibil pe harta politicii să faci o analiza cum o face votulverde.ro și durează fix 15 minute. Din păcate este greu de înțeles, greu de folosit și implementat pe genunchi. Asta trebuie îmbunătățit ca usability, speed, vizualizarea finală, etc.

 • O pagină dedicată alegerilor din 2012
  Asta nu trebuie să fie complicată, dar ar trebui să mă pot informa clar, pe scurt și la obiect (sau să am link-uri către astfel de surse). În plus, ar trebui să pot spune în ce colegiu sunt și să îmi pot analiza opțiunile de vot, să dau link-uri la alții, etc.

 • Comparare de politicieni
  Harta ar trebui să fie ca un magazin online, să pot face comparație între produsele pe care vreau să le aleg. Ar trebui să avem un tool unde să pot pune side-by-side doi politicieni și să văd comparația unu-la-unu între cum au fost în parlament, câte au în comun, ce au făcut în trecut, cu cine se dau prin presă, etc.

 • Personalizare
  Când mă duc la harta politicii nu ar trebui să mă pună să aleg eu colegiul electoral din care fac parte, ci ar trebui să știe asta automat. Chiar dacă nu ar știi automat, dacă am selectat un colegiu electoral ca fiind al meu, ar trebui să mă țină minte.

 • Claim your profile
  Politicienii ar trebui să își poată deține paginile lor. Asta înseamnă că ar avea o pagină de administrare unde ar putea: seta alerge de monitorizare (potențial business $$), răspunde oficial la comentarii de la utilizatori, adăuga anumite informații personale (actualiza un CV, blog, twitter, număr de telefon, poză, whatever). Asta nu ar fi necesar decât când harta va deveni populară.

 • O mai bună explorare a știrilor în care a apărut cineva
  Anumiți politicieni sunt implicați în tot felul de issues. Dar asta se uită, eu acum nu pot ști ce făcea Elena Udrea acum doi ani și în ce fel de scandaluri era implicată. O mai bună explorare a frecvenței cu care a apărut în presă și a subiectelor în jurul cărora a apărut ar fi foarte util.

Achiziție de utilizatori

Ca orice produs, harta politicii nu este utilă decât dacă ajunge să fie folosită. Deși în general filozofia principală este că cel mai solid canal de achiziție este să construiești ceva foarte util și ușor de folosit, asta nu exclude alte metode.

 • Rapoarte care să fie preluate de presă
  Fundațiile non-profit sunt foarte bune la asta, bagă niște rapoarte lunare în format PDF pe care le trimit la ziare, ziarele le publică pentru că au despre ce să scrie, și toată lumea e fericită.

 • Widget-uri contextuale pentru ziare
  Primul pas către generarea automată de context pentru un articol de ziare este un widget contextual despre un politician, poate cu câteva fapte scurte relevante pentru articolul curent. Asta poate fi construit și ca o extensie de browser care afișează câteva informații despre cei care sunt menționați într-un articol când citești un ziar.

 • Monitorizarea procesului politic / democrație participativă
  Dacă eu, ca utilizator, sunt interesat de un anumit topic sau anumit politician (reprezentantul meu în parlament) ar trebui să pot avea alerte care îmi spun că anumite issues sunt programate să fie votate curând și să îi pot atrage atenția individului despre cum aș vrea eu să voteze.