New issue

Have a question about this project? Sign up for a free GitHub account to open an issue and contact its maintainers and the community.

By clicking “Sign up for GitHub”, you agree to our terms of service and privacy statement. We’ll occasionally send you account related emails.

Already on GitHub? Sign in to your account

distribute_setup.py fails with pkg_resources.VersionConflict #5

Closed
bb-migration opened this Issue May 29, 2013 · 4 comments

Comments

Projects
None yet
1 participant
@bb-migration

bb-migration commented May 29, 2013

Originally reported by: mgedmin (Bitbucket: mgedmin, GitHub: mgedmin)


Steps to reproduce:

$ virtualenv tmpenv
...
New python executable in tmpenv/bin/python
Installing setuptools............done.
Installing pip...............done.

$ wget http://downloads.buildout.org/2/bootstrap.py
...

$ tmpenv/bin/python bootstrap.py
Traceback (most recent call last):
  File "bootstrap.py", line 78, in <module>
    ez['use_setuptools'](**setup_args)
  File "<string>", line 151, in use_setuptools
  File "/tmp/tmpenv/local/lib/python2.7/site-packages/setuptools-0.6c11-py2.7.egg/pkg_resources.py", line 666, in require
  File "/tmp/tmpenv/local/lib/python2.7/site-packages/setuptools-0.6c11-py2.7.egg/pkg_resources.py", line 569, in resolve
pkg_resources.VersionConflict: (setuptools 0.6c11 (/tmp/tmpenv/lib/python2.7/site-packages/setuptools-0.6c11-py2.7.egg), Requirement.parse('setuptools>=0.7b'))

What bootstrap.py does is try to install distribute when it finds setuptools in the outer Python

    exec(urlopen('http://python-distribute.org/distribute_setup.py').read(), ez)
    setup_args = dict(to_dir=tmpeggs, download_delay=0, no_fake=True)
    ez['use_setuptools'](**setup_args)

It looks like this might be the commit that introduced this problem (thanks to Troy J. Farrell for finding it).

As a workaround I can use virtualenv --distribute in step 1. But not every instance of this problem involves a virtualenv -- the Zope Windows buildbot is all red today, with similar errors, and there's no virtualenv in the picture.


@bb-migration

This comment has been minimized.

bb-migration commented May 29, 2013

Original comment by jaraco (Bitbucket: jaraco, GitHub: jaraco):


Distribute issues should continue to be filed in the distribute project. I've created distribute #379 to capture this error. Thanks for the report and sorry for the trouble.

@bb-migration

This comment has been minimized.

bb-migration commented May 29, 2013

Original comment by jaraco (Bitbucket: jaraco, GitHub: jaraco):


On second thought, I'm not sure where bugs should be filed. My original intention was to continue to maintain Distribute in the Distribute project. But I'm not sure that's the best choice. File bugs wherever they seem most appropriate and I'll adjust accordingly if necessary.

@bb-migration

This comment has been minimized.

bb-migration commented May 29, 2013

Original comment by jaraco (Bitbucket: jaraco, GitHub: jaraco):


I've tried testing this against the latest distribute release, but I'm unable to confirm the fix. I ran the commands above against the latest distribute 0.6.45, but it fails because I don't have buildout.cfg in my current directory. I also looked at the the Zope buildbot, but I didn't understand the buildbot enough to determine if the problem is fixed. Please report in the distribute issue if the issue is not resolved.

@bb-migration

This comment has been minimized.

bb-migration commented May 29, 2013

Original comment by mgedmin (Bitbucket: mgedmin, GitHub: mgedmin):


Things appear to work fine with distribute 0.6.45. The bit about not finding a buildout.cfg is expected; previously bootstrap would fail before reaching that point.

I only filed the issue here because I saw that commit, and assumed that distribute-setup.py was now being maintained as part of the new merged setuptools.

Sign up for free to join this conversation on GitHub. Already have an account? Sign in to comment