Problems creating simple blog #27

Closed
djcb opened this Issue Jun 25, 2012 · 9 comments

Projects

None yet

2 participants

@djcb
djcb commented Jun 25, 2012

Hi!

First of all, o-blog looks awesome! I'm trying to learn it to use it for my blog. I can successfully publish the sample.org blog, but I have a bit of trouble when I try to write something myself. In particular, I tried using the minimal example from:
http://renard.github.com/o-blog/Tips/2012/01/07_creating-a-blog.html

I find that at the top-level (out/), there's no index.html (there is an index.xml though). There is an index.html e.g. in out/Blog, but it contains error messages such as:
Lisp error in nil: (error ob:post-content-html accessing a non-ob:post)

Is there anything obvious that I am doing wrong? Thanks!

@ghost
ghost commented Jun 25, 2012

I was having similar problems at first. O-blog is awesome, but for my specific needs (journal management) there was a lot of stuff that I didn't need and there were a few things I needed to add. In many ways, I am utilizing a stripped down o-blog, so perhaps looking at my working examples could help. I don't use the minimal init file, choosing instead to publish from within an open Emacs, since Emacs is open all the time anyway :-). I do know that I was getting quite a few errors until I required CL. After that all worked as expected.

For your information, my o-blog modifications are here https://github.com/fravashi/o-journal, my working example here https://github.com/fravashi/Luvah, my Emacs config files here https://github.com/fravashi/Emacs-Starter-Kit-for-the-Humanities, and the final live site completely based on o-blog with my modifications here http://mimes.is.

Perhaps that can steer you in the right direction. Oh yes, and I am using Emacs 24.1 and the latest stable org-mode.

@renard
Owner
renard commented Jun 25, 2012

Hi,

It is because you need to create a index.html page with that minimal setup:

* Home page
  :PROPERTIES:
  :PAGE:     index.html
  :END:

Just a small home page.
@djcb
djcb commented Jun 26, 2012

Ah, thanks! That seems to help. However, I still get the:
Lisp error in nil: (error ob:post-content-html accessing a non-ob:post)
in a couple of places in that page. Any hints on that?

@djcb
djcb commented Jun 26, 2012

fravashi: thank you as well! I'll study your example.

@renard
Owner
renard commented Jun 26, 2012

Hi

Yep the errors are related to the same issue. Please have a look into the templates and at http://renard.github.com/o-blog/templates.html ( should extend the documentation about that).

@djcb
djcb commented Jun 26, 2012

Thanks again! I tried the debug template now, and got some errors there, but they were because htmlize was not loaded in my setup; maybe a (require 'htmlize) somewhere in o-blog.el might be a good idea?

Now: my next problem is that even when I explicitly set:
#+TEMPLATE_DIR:/home/djcb/Sources/myblog/my-templates
still the o-blog default templates are used. Is there something I am missing?

@renard
Owner
renard commented Jun 26, 2012

The htmlize issue is closed in a38e2dd.

The space issue is fixed in 770fa3b.

@renard renard closed this Jun 26, 2012
@djcb
djcb commented Jun 26, 2012

Thanks! The template inclusion works now (note, I happened to have some space on the right side of the template location; maybe your regexp should strip that?)

Also, still I haven't been able to figure out the (error ob:post-content-html accessing a non-ob:post) Any hint?

Thanks!

@renard
Owner
renard commented Jun 26, 2012

Should be because some static SNIPPETS are not defined.

Have a look in the sample.org' file. You need everything under theBlog Details' tree.

Sign up for free to join this conversation on GitHub. Already have an account? Sign in to comment