robotics-st-elizabeth edited this page Jan 7, 2018 · 51 revisions

Bemutatkozás

Oktatók

Hidvégi Anikó

Informatikus tanár

Az informatikával 1988 óta foglalkozom. Elvégeztem az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola matematika-informatika szakát, az ELTE informatika egyetemi kiegészítő szakát, és az Óbudai Egyetem Cisco hálózati szakát. Tanfolyamok keretében folyamatosan képeztem magamat a programozás, képfeldolgozás, webszerkesztés területén. 5 évig tanítottam az Irinyi János Gimnáziumban Nyergesújfalun, majd az OKTÁV Üzleti Szakközépiskola informatika tanára lettem. Az OKJ-s szakmák minden területével találkoztam. Többek között tanítottam Gazdasági informatikus, Rendszergazda, Hálózati rendszerüzemeltető, Programozó, Webmester, Logisztikus, Kozmetikus, Masszőr szakon nappali, esti és hétvégi képzésben az ország egész területén. Óraadóként a Bottyán János Műszaki Szakközépiskolában is dolgoztam egy kis ideig. 2014 óta tanítok az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnáziumban. Képzek estis gimnazistákat és az Informatika Szaktanárok Egyesületének megbízásában tartok "digitális szakadékcsökkentő" tanfolyamokat. Az informatika újdonságai mindig is érdekeltek, nagy örömömre az idei évtől a robotikába is bepillantást kaphatok.

Légrádi Gábor

Szakkörvezető

alt text

A szakmai életrajzomat tömören tartalmazza a LinkedIn oldalam. Ahogy itt is látható, pályámat egyetemi oktatóként kezdtem a Műegyetem Nukleáris Technikai Intézetében. Az akadémiát elhagyva a magyar KKV szektorban dolgoztam élvonalbeli high-tech cégeknél mint fejlesztő és projektvezető: Semilab és Mediso Medical Imaging Systems. Az iparban megszerezvén az obsitos levelemet vállalkozónak csaptam fel a Global Scenarios kötelékében. Csapatunk mesterséges intelligencia megoldásokat készít megrendelőinknek, de vállalunk oktatást és tanácsadást is. Partnereink között megtalálható a Google is, de én magam főleg az autóiparnak dolgozom.

Nagyon szeretnék visszatérni az oktatásba. Egyetemi oktatóként is van ezen a területen múltam, ezen felül 8 évig dolgoztam telenként mint síoktató. Ebben a minőségemben tanítottam óvodásokat, általános iskolásokat és középiskolásokat is a felnőttek mellett.

Sok mindennel foglalkozom és nagyon élvezem az életet. A technikai tudás mellett egy kicsit ezt a szemléletet is segíthetem átadni a kezünk alá kerülő fiataloknak.

Partnerek

Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Információs Technológiai és Bionikai Kar

A PPKE ITK Esztergomba telepít egy robotika labort. Hosszabb távon a szakkörnek is ők adnának helyet. Ezen felül eszközökkel, tananyaggal segítik munkánkat. (Feltöltendő további tartalommal.)

National Instruments, Mentor Program

A NI Mentor Programja keretében az iskola számos eszközt és oktatási tematikát nyert. A pályázat keretében elnyert eszközök, amit felhasználunk:

Koncepcióterv

Vízió - Légrádi Gábor személyes gondolatai

Jól emlékszem, hogy az egyetemen az elméleti alapozás végtelen hosszú alagútjának végén milyen halványan dereng a későbbi gyakorlati alkalmazás módja és miértje. Meggyőződésem, hogy hatalmas motivációt adhatunk a diákoknak, ha már a legelején megmutatjuk nekik, hogy mire lesz jó a végén mindaz, amit tanulnak. Ha egy diákcsoporttal összeállítunk egy robotot, amit például mesterséges intelligencia alkalmazásokkal vezérelünk, és látják, hogy ez tényleg működik... Ezek a diákok jó eséllyel elkezdik más szemmel nézni a matematikát is. Mivel a neurális hálók készítéséhez nagy matematikai apparátusra lesz majd egyszer szükségük - ahogy ezt majd jó alaposan az elméjükbe véssük.

Nagyon fontos azt is látni, hogy ezen a területen azok válnak be, akik beleszeretnek. Ennek kulcsa viszont a játék. Mindig is vallottam, hogy én gyerekkorom óta LEGO-zok, csak most már nem LEGO-val. Úgy gondolom jó útravalót kap, aki erre ráérez. Úgyhogy játszani fogunk. Egyre komolyabban, de játszani.

Távlati célok

A cél az, hogy a gyerekjátékok világából a felnőttek játékának világába átvezessük a diákokat. A technikai eszközöket úgy választottuk ki, hogy a LEGO-játék és a gyerekek számára fejlesztett ikon alapú programozás világából szép lassan megérkezzünk az ipari eszközök alkalmazásához. Ezt lejjebb fejtjük ki részletesebben.

Alapvetően projektekben gondolkodunk. Eleinte egyszerű projekteket csinálunk; végigcsináljuk a kapott oktatási anyagokban található feladatok egy részét. Később viszont, reményeink szerint, a szakkör saját magának talál komoly, nagy kihívást jelentő feladatokat. Ekkor már differenciáltan dolgozunk, lesz, aki a GitHub-ot tartja karban, más a mechanikával foglalkozik elsősorban, aki ügyesen programozik, az lesz a szoftverfejlesztő, lesz IT szakemberünk és így tovább. A profik eszközeit használva menedzseljük projektjeinket és különösen odafigyelünk majd a dokumentációra. Egy idő után ez angol nyelven is lehet.

Ugyanis ki kell menni a Világhálóra. A legelejétől fogva forrásként használjuk majd az Internetet, viszont ha már lesz mivel büszkélkednünk, akkor felvesszük a kapcsolatot más hasonló csoportokkal is. És ezzel a diákok el is kezdik kialakítani globális szakmai kapcsolatrendszerüket.

Technikai eszközök

  • A szakkört tehát LEGO Mindstorms EV3 készletekkel és LabView Mindstorms szoftverekkel kezdjük. Ezek nagyon könnyen tanulható eszközök, gyors sikerélményt biztosítanak.

  • Az EV3 - ami a LEGO Mindstorms tulajdonképpeni agya - programozható Python nyelven is. A Python az egyik legnépszerűbb nyelv a fejlesztők körében. A mesterséges intelligencia világában már ez a fő programozási nyelv. Nagyon könnyen tanulható és érthető nyelv, amivel nagyon könnyű prototípusokat készíteni. A Python és az EV3 házasításához szükséges eszközök: ev3dev és ev3python

  • Az EV3-nál lényegesen nagyobb teljesítményre képesek a Raspberry Pi-k. Ezt az eszközt eredetileg robotika oktatási célra fejlesztették, de, úgymond, túl jól sikerült, és ma már tele van vele az ipar. A Raspberry Pi egyetlen nyomtatott áramkörből álló kis számítógép processzorral, memóriával, csatlakoztatható hozzá billentyűzet, monitor és egér. De ami ennél fontosabb: számtalan szenzor, detektor és kamera. Linux alatt tetszőlegesen programozható. A BrickPi fantázianévre hallgató eszköz lehetővé teszi, hogy a LEGO mechanikákat Raspberry Pi-vel vezéreljük. A BrickPi mellé kapható Raspberry Pi-ken olyan módosított FirmWare található, ami a LEGO Mindstorms szenzorokat is tudja kezelni.

  • Amikor a Raspberry Pi-nket rutinosan programozzuk Python nyelven, akkor elérkezett az idő, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazások világában kezdjünk kalandozni.

Kedvcsináló

Vállalkozó csapatunk, a Global Scenarios oktatásra használt önvezető kisautója:

Vállakozó csapatunk, a Global Scenarios oktatásra használt önvezető kisautója

LEGO Mindstorms, BrickPi, Raspberry Pi és Python egyben:

LEGO Mindstorms, BrickPi, Raspberry Pi és Python egyben

Rubik-kocka kirakó robot:

Rubik-kocka kirako robot

Elektrotrubadúr:

Elektrotrubadúr

You can’t perform that action at this time.
You signed in with another tab or window. Reload to refresh your session. You signed out in another tab or window. Reload to refresh your session.
Press h to open a hovercard with more details.