Skip to content

WkN#2: de vraag ❓

Sanne Duinker edited this page Jun 5, 2021 · 5 revisions

❓ De vraag:

Je hebt geleerd hoe je toegankelijke websites kan maken. Een belangrijk uitgangspunt voor een digital designer is er voor zorgen dat een website door iedereen te gebruiken is. Toch zijn veel ontwikkelbedrijven zelf niet 'inclusive'. Ook de tech-industrie bestaat voor een groot deel uit dezelfde type personen en testen vervolgens hun websites bij weer dezelfde types, met stereotypering, vooroordelen en biased uitkomsten tot gevolg. Herken je dit als probleem? Moet dit veranderen? In wat voor team zie jij jezelf graag werken? Lees het artikel On racism and sexism in branding, user interface, and tech en het project Working towards a more inclusive design scene in The Netherlands en gebruik dit voor het beantwoorden van de vraag.

Is dit een groot probleem? 💬

Helaas binnen de industrie is een team vaak niet inclusive. Veel dezelfde soort mensen en zoals hierboven wordt genoemd worden design getest met dezelfde type mensen. Dit is zeker een probleem. Vaak worden de mensen vergeten die een beperking hebben, en hierdoor de website gewoon niet kunnen gebruiken. Of een website is te advanced voor mensen die iets minder snappen van het internet. Hierdoor gaat veel in design verloren. En maken we het web eigenlijk alleen toegankelijk voor dezelfde soort mensen als wijzelf. We vergeten vaak dat niet alleen wij websites bezoeken. We moeten ons meer gaan plaatsen in verschillende mensen. Maar niet alleen mensen die last hebben van een beperking of die moeite hebben met het web worden vergeten. Vaak worden standaard iconen gebruikt, zoals genoemd wordt in het artikel On racism and sexism in branding, user interface, and tech, dit zijn vaak mannelijke profile icons.

Verandering 🌎

Omdat vaak een team binnen een bedrijf niet inclusief is heeft iedereen ook hetzelfde perspectief. Als er een verandering komt en uitbreiding van inclusiviteit binnen een bedrijf krijgen bedrijven een breder perspectief in design. Toch ontstaat er al meer verandering, ik zie het steeds vaker dat bijvoorbeeld reclames op TV steeds diverser zijn. En als je kijkt op de ING of de Rabobank website zijn de foto's die ze gebruiken gevarieërd. Of bijvoorbeeld op de website van Weekday, worden veel verschillende modellen gebruikt. Terwijl in het verleden vaak dunne modellen werden gebruikt met maat XXS. Er ontstaan gelukkig steeds meer verschillende stereotypes en er wordt niet meer 1 stereotype gebruikt.

In wat voor team zou ik willen werken? 👩🏼‍💻

Het liefst zou ik zelf in een jong, inclusief team willen werken. Met visie op diversiteit. Als ik binnen een inclusief team werk is er ook veel meer creativiteit binnen web design en gaan we niet uit van de standaard stereotypes. Hierdoor zou een digital product ook veel toegankelijker zijn voor iedereen.