Peter edited this page Jan 19, 2018 · 21 revisions

Üdv a hufilter honlapján!

For non-hungarian speakers

This is a filter list for Adblock Plus for mostly hungarian sites. Probably not useful for you :) However you can reach me in english, too.

Mi a "hufilter" ?

A hufilter-t anno (talán 2008 körül) azért hoztam létre hogy megszűrjem vele az általam látogatott magyar oldalakon levő reklámokat, amik nagyon lelassították a böngészőmet.

Jeleneleg a hufilterben inkább már a közreműködők munkája van. A Github commit history-n kívül tőlük kaptam segítséget / beküldéseket korábban (eddig a szűrőben voltak közvetlenül listázva):

 • Erdős Árpád.
 • hdc
 • Keresztfalvi Béla
 • S.L.
 • Kovi
 • Bortnyák Roland
 • zamiere
 • Famlam
 • Ares2
 • Kovacs Attila

Köszönet nekik érte!

A szűrők megírásakor elsődleges célom volt hogy ne okozzon működési hibát az oldal megjelenítésekor, ezért inkább kevesebbet és specifikusabban szűrtem. A szűrés mostmár nem korlátozódik kizárólag csak reklámokra, más tartalmi elemeket is módosíthat.

A hufilter technikailag egy szöveges szűrőszabály lista, amit az Adblock Plus nevű, a böngészőbe beépülő plugin tud felhasználni arra, hogy bizonyos elemek (reklámok, trackerek, stb) megjelenését letiltsa a megtekintett oldalakon. A plugint ITT lehet telepíteni, ezután a hufilterre feliratkozni ezen a linken lehet: feliratkozás (kattints a "Proceed to this site" gombra) .

Természetesen a magyar tartalmakat szűrő szűrőt bárki készíthet, alább az ismert szűrők listája. Ezek nem állnak semmilyen kapcsolatban a hufilterrel és nem tudom hogy vannak-e fejlesztve és karbantartva egyáltalán, és ha igen akkor milyen módon. Ha tudsz olyanról ami lemaradt, írd meg kérlek Github Issue-ben vagy a karbantartói elérhetőségeken.

https://ajnasz.hu/adblock

https://www.webmaster442.hu/programjaim/hufilter-ext/

Ha Androidon szűrnél tartalmat, esetleg érdemes kipróbálni ezeket (még nem teszeltem):

http://blokada.org/hu/index.html

https://adblockplus.org/hu/android

Szűrési irányelvek

A hufilter szabályai alapvetően szubjektíven, saját megérzés alapján vannak összeállítva. Fenntartom hogy bármely beküldést vagy kérést elfogadjak vagy elutasítsak, akár indoklás nélkül is. A szűrési irányelvek nem kőbe vésett szabályok, hanem inkább egy általános tájékoztató a főbb mögöttes elvekről - szélsőséges esetben akár olyan szűrőszabály is bekerülhet, ami nem indokolható az irányelvekkel vagy ellenkezik velük. Ez egy kicsit nyersen hangozhat, de fontosnak érzem hogy ebben a kérdésben mindenki tisztán lássa az álláspontomat és megelőzzük az esetleges későbbi félreértéseket.

A szűrőszabályokat beküldők az itt leírtakat elfogadják és egyetértenek vele.

A hufilternek nem célja semelyik oldal működésének tönkretétele vagy ellehetetlenítése, bár néha megeshet hogy egy-egy nem kívánatos tartalmat szűrő szabály sajnos olyan bonyolult, hogy összeakad a reklámtól független funkciókkal.

A hufilter nem foglalkozik meghívásos oldalak szűrésével. Az indok egyszerű: nincs gyors és egyszerű mód a beküldött szabályok ellenőrzésére. És kérlek ne küldj meghívót sem.

A hufilter nem foglalkozik a nemzetközi social media oldalak pl. Youtube, Twitter, Facebook szűrésével (beleértve ezek gombjait és widgetjeit más külső oldalakon). Ha ezeket szeretnéd szűrni, akkor több listára is fel lehet iratkozni, ezek hatása ilyenkor összeadódik, a hufiltert javasolt nemzetközi listákkal kiegészíteni (pl Easylist / EasyPrivacy: https://easylist.to ). Azonban hiba bejelentése előtt kérlek kapcsolj ki minden más listát legalább egy próba erejéig, hogy biztosan meg tudj győződni arról hogy a hufilter okozza a bajt.

Én személy szerint nem foglalkozok "ingyenfilmes" oldalak szűrésével sem. Ha küldesz be ilyen szabályt, akkor ha ránézésre nem problémás, berakom, de igazából senkinek se ajánlom hogy ilyen oldalakat nézegessen. A folyamat szerzői jogi oldalról nézve minimum szürke, és az oldalak tele vannak mindenféle kétes dologgal (ad / adware / coin bányászó kód / stb), a tartalom minősége is igen változó... Amióta van Magyarországon Spotify, Netflix és HBO GO, van legális alternatívája a közmédián kívüli tartalomfogyasztásnak.

Szűrőszabályok szerkesztése, beküldése, módosítása

A szabályok szintakszisa jelenleg az Adblock Plus pluginét követi, a leírást ITT találod.

Ha van időd, ezzel a segédprogrammal ellenőrizni lehet a szűrőt. Az ellenőrzőt nem én írtam, köszi "Famlam"! Az ellenőrzés eredményét alaposan meg kell vizsgálni, mielőtt arra alapozva a hufiltert módosítod, mert a program tévedhet is, illetve bizonyos funkciói csak tippeket adnak hogy mit érdemes jobban megvizsgálni az ezernyi kódsor közül.

 1. A beküldésért felelősséget vállalsz, elérhetőséggel (Github account elég) arra az esetre ha probléma vagy megkeresés lenne a munkáddal kapcsolatban. Anonim beküldések válasz nélkül el lesznek utasítva.
 2. Elfogadod hogy a közreműködésed, ha bekerül, a hufilter mindenkori licenszelésével megegyező licensz alatt kerül publikálásra.
 3. Elfogadod a fenti szűrési irányelveket, és azt is, hogy munkád hogy attól függetlenül is kerülhet elfogadásra vagy elutasításra
 4. Teszteled a beküldést hogy legjobb tudásod szerint ne okozzon működésbeli problémát az érintett oldalakon
 5. Ne küldj whitelist-et. A hufilter már így is bonyolult, de whitelistekkel egyenesen átláthatatlan lenne. Szűrj specifikusabban, még akkor is ha így több szabály keletkezik.
 6. Ne küldj nyomós ok nélkül teljes domaint tiltó szabályt
 7. A legjobb ha Github PR-ben (Pull Request) küldöd, mindenképpen megjegyzéssel ellátva (pontosan mit és miért módosít) Az érintett oldalak jelentős részét nem látogatom személyesen, így ez nagyon fontos információ számomra

Hibabejelentés

Ha nem az Adblock Plus bővítményt használod, előfordulhat hogy a szabályok nem, vagy nem úgy működnek ahogy ABP alatt. Ez nem hiba. Ha esetlek Ublock-kal tapasztalsz nem várt működést, a "Értelmezze és alkalmazza a kozmetikai szűrőket" opció megváltoztatása lehet hogy segít a problémán.

 1. Ha valami nincs kiszűrve egy oldalon az nem hiba. Új reklám kiszűrésére a legjobb mód, ha írsz egy szűrőszabályt rá és beküldöd. Ha küldesz be szűrőszabályt, amit kipróbáltál és nem teszi tönkre az oldal funkcióit, működését, akkor bekerülhet a hufilterbe.
 2. Ha bekapcsolt Adblock mellett is rengeteg reklámot látsz, először is győződj meg hogy nincs vírusod, nem támadta-e meg a géped trójai program, vagy spyware. Ha egyedül nem boldogulsz akkor fordulj szakemberhez, egy korrekt számtech boltban tudnak árajánlatot adni a géped átnézésére. Igen, árajánlatot - bár hufilter, az Adblock és a Firefox ingyen van, de ez sok-sok ember áldozatos szabadidőben végzett önzetlen társadalmi munkájának az eredménye, amiből nem szabad általánosítani.
 3. Ellenőrizd hogy a böngésződ és a pluginok naprakészek-e, azaz mindenből az utolsó kiadott stabil verzió van-e feltelepítve.
 4. Kapcsold ki az Adblock Plus-t a Firefoxban. Ha így is rosszul jelenik meg az oldal, nem a hufilter miatt van. Nem is az Adblock+ miatt van.
 5. Nézd át az Adblock Plus konfigodat. Kapcsolj ki egy próba erejéig mindent a hufilteren kívül (saját szabályaid, más listák). Ha így megjavul, a hiba nem a hufilterben van.
 6. Ha a fentiekkel nem sikerült megoldani, akkor sajnos a hiba nagy valószínűséggel a hufilterben van. Használd az Adblock+ beépített hibajelentőjét vagy a Github Issue Tracker-ét (https://github.com/szpeter80/hufilter/issues/new), screenshotot mindenképp küldj és hasznos ha leirod pár szóban hogy mit kellene látnom rajta. Ha megadod az email címed akkor kapsz üzenetet az Adblock Plus hibabejelentő rendszertől ha fejlemény van. Én nem látom az email címedet, így nem is tudok veled közvetlenül kapcsolatba lépni sem. Ha másképp nem megy, írhatsz is a hufilter.adblock kukac gmail.com -ra, de kérlek légy türelmes, nem fogok tudni rögtön válaszolni. A "hiábás a szűrő", "nem működik", "javítsák meg" stílusú, unkonstruktív / követelőző levelek válasz nélkül a kukában végzik.

A reklámszűrés hatásai

Ha egy jól működő szűrőt használsz, ami nem tölti le a reklámokat egy weboldalról, akkor azt az oldal tulajdonosának bevétel kiesést okoz. A reklámozók az elért közönség alapján fizetnek a felület tulajdonosának, és ha ez a szám drasztikusan lecsökken akkor az oldal bevétel nélkül marad, és akár tönkre is mehet. Ha értékesnek tartod a tartalmat, esetleg érdemes kikapcsolni a reklámblokkolót az adott oldalon vagy akár előfizetni / támogatni az oldalt valami módon.

Természetesen ez nem kötelező, abszolút a Te döntésed, a hufilter és a pluginok működését nem befolyásolja.

A kötelező jogi szöveg

A szűrőre mindenki a saját felelősségére iratkozik fel, a feliratkozás terheit viseli, hasznát húzza. A szűrőre való feliratkozás a jelen oldalon közölt felhasználási feltételek automatikus elfogadását jelenti.

Minden, a szerzőknek és a szerkesztőknek a hufilterrel kapcsolatosan beküldött anyag (levél, szöveg, kép, szűrőszabály stb.) a szűrő aktuális licencelésével megegyező licenc alatti közzétételnek minősül.

Mindennemű garancia, szavatosság, jótállás kizárva. Az előzetes értesítés nélküli változtatás joga fenntartva.

A szerkesztők és közreműködők törvénytisztelő állampolgárok, munkájukat a legnagyobb körültekintéssel végzik abban a tekintetben, hogy az ne sértsen semmilyen hatályos törvényt vagy jogszabályt, és ilyen kérdésekben nyitottak a békés vitarendezésre. Esetleges jogi észrevételt a karbantartói elérhetőségeken vagy a Github-on lehet jelezni, a sérteni vélt joghely pontos megjelölésével (tehát konkrétan megadni hogy mely tevékenység milyen módon vélhető hogy pontosan melyik törvény vagy jogszabály melyik részét sérti). Minden ilyen bejelentés megvizsgálásra és publikálásra kerül, és törvénysértő magatartás esetén a karbantartók teljes mértékben elkötelezettek a jogszerű helyzet és viselkedés mielőbbi és teljes körű visszaállítására.

Clone this wiki locally
You can’t perform that action at this time.
You signed in with another tab or window. Reload to refresh your session. You signed out in another tab or window. Reload to refresh your session.
Press h to open a hovercard with more details.