Изборен кодекс
Switch branches/tags
Nothing to show
Clone or download
Fetching latest commit…
Cannot retrieve the latest commit at this time.
Permalink
Failed to load latest commit information.
01_obshti-polojeniq.md
02_izbiratelni-komisii.md
03_izbiratelni-spisaci.md
04_izbiratelni-raioni.md
05_izbiratelni-sekcii.md
06_partii-koalicii-komiteti.md
07_kandidati.md
08_predizborna-kampaniq.md
09_glasuvane.md
10_prebroqvane-na-glasovete.md
11_opredelqne-na-rezultatite.md
12_osportane-na-rezultatite.md
13_predsrochno-prekratqvane-na-pravomoshtiqta.md
14_chastichni-i-novi-izbori.md
15_administrativnonakazatelni-razporedbi.md
16_zakliuchitelni-razporedbi.md
README.md

README.md

Днес ще пусна статия с подробно обяснение на проекта и със снимки. Надявам се да успея да направя и видео, което показва инструкциите в раздел "Участие в проекта" по-прегледно.

Изборен кодекс

Изборният кодекс на Република България е нормативен акт, който урежда провеждането на всички видове избори в страната. През 2011-та той отменя действащите преди това Закон за избор на народните представители, Закона за избиране на президент и вицепрезидент на републиката , Закона за избиране на членове на Европейския парламент от Република България и Закона за местните избори. По този начин цялото изборно законодателство на България е събрано в един-единствен нормативен акт и са определени общи правила при провеждането на различните видове избори wikipedia.

Цел на проекта

Този проект предоставя възможността на всеки да предложи промени в изборния кодекс. Това става като се регистрирате, създадете свое паралелно копие на изборния кодекс (fork), въведете своите промени и ги предложите за сливане в главния проект (pull request). По аналогичен начин може да въведете предложенията на отделна партия или депутат заявени в програмата им или в законопроекта. Така всички предложения ще са на едно място и ще може лесно да се виждат разликите в контекста на целия Кодекс.

Участие в проекта

Регистрация

За да може да променяте текстовете, имате нужда от регистрация в GitHub. След като се регистрирате, отворете отново този проект и направете клон (fork) с бутона вдясно. Тогава вие ще имате своя паралелна версия на проекта, върху която да работите.

Редактиране

Има няколко начина на редактиране. Github има свой редактор, който ще видите когато отворите който и да е от файловете. Намирам го обаче твърде тъмен. Може да използвате и Prose.io, на който да дадете достъп до профила ви в Github. С него по абсолютно същия начин ще редактирате и запазвате всеки файл. Ако имате повече опит с Git, може да свалите проекта на компютъра си, да го редактирате там и да го синхронизирате с централния регистър.

Предлагане на промяна

В платформата за версиониране Git предложенията за промени се наричат pull requests. Идеята е, че подавате заявка на централния проект да заеме промени от този, които вие сте направили в Изборния кодекс. Това става чрез бутона "Pull request", след което се появява формуляр, в който виждате промените си и съставяте заявка с допълнителен коментар.

Правила на работа

Все още не е съвсем ясно как ще добавяме промените и как ще върви проекта. Една идея е да изготвим наш си изборен кодекс на базата на дискусии. Така ще взимаме само тези промени (от pull request-и), които са одобрени от дискусията.

Друга идея е да пазим основния проект в същия вариант, както и изборния кодекс приет от парламента, а страничните проекти да са идеи, до които всеки да има достъп и да преглежда.

Може също така да добавяме разклонения на проекта, които да показват предложенията на различни законопроекти и други предложения в пленарна зала. За целта обаче трябва някой, който да ги вписва.

Технология и платформа

Github се използва по принцип за версиониране на софтуер. Това означава, че всички промени в кода или документацията се записват и са прегледни през времето. Платформата има много богата функционалност, която позволява използването ѝ за всякакви цели. Тук използвам само базовата функционалност.

Идеята съвсем не е нова. В Германия и други страни вече има проекти, в които се записват версиите на законите. Това позволява да се видят промените в законодателството. Има и много други сфери, в които може да се използва версиониране като това.