Skip to content
New issue

Have a question about this project? Sign up for a free GitHub account to open an issue and contact its maintainers and the community.

By clicking “Sign up for GitHub”, you agree to our terms of service and privacy statement. We’ll occasionally send you account related emails.

Already on GitHub? Sign in to your account

FS#649 - WDS not working on ath9k-htc #5642

Open
openwrt-bot opened this issue Mar 21, 2017 · 2 comments
Open

FS#649 - WDS not working on ath9k-htc #5642

openwrt-bot opened this issue Mar 21, 2017 · 2 comments
Labels

Comments

@openwrt-bot
Copy link

@openwrt-bot openwrt-bot commented Mar 21, 2017

quetzalin:

Supply the following if possible:

  • Device problem occurs on: Any device with an wifi USB adapter with the chipset AR9271 (TPLink WN722N in my case).
  • Software versions of LEDE release, packages, etc: Latest trunk LEDE versions.
  • Steps to reproduce

Configure the USB AR9271 adapter as WDS AP, try to associate any other router as WDS Client (in my case the WDS Client is a TPLink WR741ND router, also compiled with latest trunk).
They both associate correctly, but there is no connection between them.

Here is a hostapd log on the WDS AP:

Mon Mar 20 14:05:00 2017 daemon.notice hostapd: wlan1: interface state ENABLED->DISABLED
Mon Mar 20 14:05:00 2017 daemon.notice hostapd: wlan1: AP-STA-DISCONNECTED 94:0c:6d:b0:f4:ac
Mon Mar 20 14:05:00 2017 daemon.notice hostapd: wlan1: AP-DISABLED
Mon Mar 20 14:05:00 2017 daemon.notice hostapd: wlan1: CTRL-EVENT-TERMINATING
Mon Mar 20 14:05:00 2017 daemon.notice hostapd: nl80211: deinit ifname=wlan1 disabled_11b_rates=0
Mon Mar 20 14:05:01 2017 daemon.err hostapd: Configuration file: /var/run/hostapd-phy1.conf
Mon Mar 20 14:05:02 2017 daemon.notice hostapd: wlan1: interface state UNINITIALIZED->COUNTRY_UPDATE
Mon Mar 20 14:05:02 2017 daemon.err hostapd: Using interface wlan1 with hwaddr e8:de:27:a4:58:21 and ssid "EB1DJ"
Mon Mar 20 14:05:02 2017 daemon.notice hostapd: wlan1: interface state COUNTRY_UPDATE->ENABLED
Mon Mar 20 14:05:02 2017 daemon.notice hostapd: wlan1: AP-ENABLED
Mon Mar 20 14:05:03 2017 daemon.debug hostapd: wlan1: STA 94:0c:6d:b0:f4:ac IEEE 802.11: authentication OK (open system)
Mon Mar 20 14:05:03 2017 daemon.debug hostapd: wlan1: STA 94:0c:6d:b0:f4:ac MLME: MLME-AUTHENTICATE.indication(94:0c:6d:b0:f4:ac, OPEN_SYSTEM)
Mon Mar 20 14:05:03 2017 daemon.debug hostapd: wlan1: STA 94:0c:6d:b0:f4:ac MLME: MLME-DELETEKEYS.request(94:0c:6d:b0:f4:ac)
Mon Mar 20 14:05:03 2017 daemon.info hostapd: wlan1: STA 94:0c:6d:b0:f4:ac IEEE 802.11: authenticated
Mon Mar 20 14:05:03 2017 daemon.debug hostapd: wlan1: STA 94:0c:6d:b0:f4:ac IEEE 802.11: association OK (aid 1)
Mon Mar 20 14:05:03 2017 daemon.info hostapd: wlan1: STA 94:0c:6d:b0:f4:ac IEEE 802.11: associated (aid 1)
Mon Mar 20 14:05:03 2017 daemon.debug hostapd: wlan1: STA 94:0c:6d:b0:f4:ac MLME: MLME-ASSOCIATE.indication(94:0c:6d:b0:f4:ac)
Mon Mar 20 14:05:03 2017 daemon.debug hostapd: wlan1: STA 94:0c:6d:b0:f4:ac MLME: MLME-DELETEKEYS.request(94:0c:6d:b0:f4:ac)
Mon Mar 20 14:05:03 2017 daemon.debug hostapd: wlan1: STA 94:0c:6d:b0:f4:ac IEEE 802.11: binding station to interface 'wlan1'
Mon Mar 20 14:05:03 2017 daemon.debug hostapd: wlan1: STA 94:0c:6d:b0:f4:ac WPA: event 1 notification
Mon Mar 20 14:05:03 2017 daemon.debug hostapd: wlan1: STA 94:0c:6d:b0:f4:ac WPA: start authentication
Mon Mar 20 14:05:03 2017 daemon.debug hostapd: wlan1: STA 94:0c:6d:b0:f4:ac IEEE 802.1X: unauthorizing port
Mon Mar 20 14:05:03 2017 daemon.debug hostapd: wlan1: STA 94:0c:6d:b0:f4:ac WPA: sending 1/4 msg of 4-Way Handshake
Mon Mar 20 14:05:03 2017 daemon.debug hostapd: wlan1: STA 94:0c:6d:b0:f4:ac WPA: EAPOL-Key timeout
Mon Mar 20 14:05:03 2017 daemon.debug hostapd: wlan1: STA 94:0c:6d:b0:f4:ac WPA: sending 1/4 msg of 4-Way Handshake
Mon Mar 20 14:05:03 2017 daemon.debug hostapd: wlan1: STA 94:0c:6d:b0:f4:ac WPA: received EAPOL-Key frame (2/4 Pairwise)
Mon Mar 20 14:05:03 2017 daemon.debug hostapd: wlan1: STA 94:0c:6d:b0:f4:ac WPA: sending 3/4 msg of 4-Way Handshake
Mon Mar 20 14:05:03 2017 daemon.err hostapd: nl80211: EAPOL TX: No message of desired type
Mon Mar 20 14:05:03 2017 daemon.debug hostapd: wlan1: STA 94:0c:6d:b0:f4:ac WPA: ignore retransmitted EAPOL-Key 2/4 Pairwise - SNonce did not change
Mon Mar 20 14:05:03 2017 daemon.debug hostapd: wlan1: STA 94:0c:6d:b0:f4:ac WPA: EAPOL-Key timeout
Mon Mar 20 14:05:03 2017 daemon.debug hostapd: wlan1: STA 94:0c:6d:b0:f4:ac WPA: sending 3/4 msg of 4-Way Handshake
Mon Mar 20 14:05:03 2017 daemon.debug hostapd: wlan1: STA 94:0c:6d:b0:f4:ac WPA: received EAPOL-Key frame (4/4 Pairwise)
Mon Mar 20 14:05:03 2017 daemon.notice hostapd: wlan1: AP-STA-CONNECTED 94:0c:6d:b0:f4:ac
Mon Mar 20 14:05:03 2017 daemon.debug hostapd: wlan1: STA 94:0c:6d:b0:f4:ac IEEE 802.1X: authorizing port
Mon Mar 20 14:05:03 2017 daemon.info hostapd: wlan1: STA 94:0c:6d:b0:f4:ac RADIUS: starting accounting session 7797AE68AEE646F3
Mon Mar 20 14:05:03 2017 daemon.info hostapd: wlan1: STA 94:0c:6d:b0:f4:ac WPA: pairwise key handshake completed (RSN)
Tue Mar 21 09:58:59 2017 daemon.debug hostapd: wlan1: STA 94:0c:6d:b0:f4:ac IEEE 802.11: authentication OK (open system)
Tue Mar 21 09:58:59 2017 daemon.debug hostapd: wlan1: STA 94:0c:6d:b0:f4:ac WPA: event 0 notification
Tue Mar 21 09:58:59 2017 daemon.debug hostapd: wlan1: STA 94:0c:6d:b0:f4:ac MLME: MLME-AUTHENTICATE.indication(94:0c:6d:b0:f4:ac, OPEN_SYSTEM)
Tue Mar 21 09:58:59 2017 daemon.debug hostapd: wlan1: STA 94:0c:6d:b0:f4:ac MLME: MLME-DELETEKEYS.request(94:0c:6d:b0:f4:ac)
Tue Mar 21 09:58:59 2017 daemon.info hostapd: wlan1: STA 94:0c:6d:b0:f4:ac IEEE 802.11: authenticated
Tue Mar 21 09:58:59 2017 daemon.debug hostapd: wlan1: STA 94:0c:6d:b0:f4:ac IEEE 802.11: association OK (aid 1)
Tue Mar 21 09:58:59 2017 daemon.info hostapd: wlan1: STA 94:0c:6d:b0:f4:ac IEEE 802.11: associated (aid 1)

I think the error //Mon Mar 20 14:05:03 2017 daemon.err hostapd: nl80211: EAPOL TX: No message of desired type// has something to do with WDS not working?.

If there is any other info, tests etc you require feel free to ask.

@openwrt-bot
Copy link
Author

@openwrt-bot openwrt-bot commented Mar 22, 2017

quetzalin:

I just did a test with OpenWRT 15.05... WDS still not working and there is no //EAPOL TX: No message of desired type// error message so it has nothing to do with WDS not working...

I guess the problem is on the ath9k-htc firmware ?

@openwrt-bot
Copy link
Author

@openwrt-bot openwrt-bot commented Mar 22, 2017

quetzalin:

More tests... and i found a workaround!

I had to add nohwcrypt=1 to /etc/modules.d/ath9k-htc

root@MainRouter:~# cat /etc/modules.d/ath9k-htc
ath9k_htc nohwcrypt=1

But the performance is not optimal, speeds between WDS wifi link are around 10Mbps~~ ...

After doing more tests;

  • Compiled my own ath9k-htc firmware from here https://github.com/qca/open-ath9k-htc-firmware .
  • Replaced htc_9271-1.4.0.fw on /lib/firmware/ath9k_htc , then rmmod ath9k_htc and modprobe ath9k_htc , restarted wifi, removed nohwcrypt=1
  • Still disabled WMM Mode on the interface with the USB adapter.

The performance now is better, up to 15Mbps~~ speeds, still HT20 with WMM Mode disabled, even with the compiled firmware WDS doesn't work if i have WMM Mode enabled.

Sign up for free to join this conversation on GitHub. Already have an account? Sign in to comment
Labels
Projects
None yet
Development

No branches or pull requests

1 participant