Skip to content
New issue

Have a question about this project? Sign up for a free GitHub account to open an issue and contact its maintainers and the community.

By clicking “Sign up for GitHub”, you agree to our terms of service and privacy statement. We’ll occasionally send you account related emails.

Already on GitHub? Sign in to your account

FS#3932 - [21.02] Autonegotiation speed fails with my provider's cable #8930

Open
openwrt-bot opened this issue Jul 13, 2021 · 4 comments
Open

FS#3932 - [21.02] Autonegotiation speed fails with my provider's cable #8930

openwrt-bot opened this issue Jul 13, 2021 · 4 comments
Labels
flyspray release/21.02

Comments

@openwrt-bot
Copy link

@openwrt-bot openwrt-bot commented Jul 13, 2021

darkblaze69:

Supply the following if possible:

  • Device problem occurs on: xiaomi mir3g
  • 21.02 rc3
  • My provider uses pppoe, cable is 4-wire 100baseT and my router is 1000baseT xiaomi mir3g

openwrt 21.02 fails to establish pppoe link because of failing to autonegotiate (Speed: Unknown!, Link detected: no, etc):
# ethtool wan
Settings for wan:
Supported ports: [ TP MII ]
Supported link modes: 10baseT/Half 10baseT/Full
100baseT/Half 100baseT/Full
1000baseT/Full
Supported pause frame use: Symmetric Receive-only
Supports auto-negotiation: Yes
Supported FEC modes: Not reported
Advertised link modes: 10baseT/Half 10baseT/Full
100baseT/Half 100baseT/Full
1000baseT/Full
Advertised pause frame use: Symmetric Receive-only
Advertised auto-negotiation: Yes
Advertised FEC modes: Not reported
Speed: Unknown!
Duplex: Unknown! (255)
Port: MII
PHYAD: 1
Transceiver: external
Auto-negotiation: on
Supports Wake-on: d
Wake-on: d
Link detected: no

When I set autonegotiation to off and forced to 100baseT/Full, pppoe worked like a charm.

/usr/sbin/ethtool -s wan speed 100 duplex full autoneg off

# ethtool wan
Settings for wan:
Supported ports: [ TP MII ]
Supported link modes: 10baseT/Half 10baseT/Full
100baseT/Half 100baseT/Full
1000baseT/Full
Supported pause frame use: Symmetric Receive-only
Supports auto-negotiation: Yes
Supported FEC modes: Not reported
Advertised link modes: 100baseT/Full
Advertised pause frame use: Symmetric Receive-only
Advertised auto-negotiation: No
Advertised FEC modes: Not reported
Speed: 100Mb/s
Duplex: Full
Port: MII
PHYAD: 1
Transceiver: external
Auto-negotiation: off
Supports Wake-on: d
Wake-on: d
Link detected: yes

@openwrt-bot
Copy link
Author

@openwrt-bot openwrt-bot commented Jul 13, 2021

drygdryg:

I observe the same issue on Xiaomi Mi Router 4A Gigabit edition (https://openwrt.org/inbox/toh/xiaomi/xiaomi_mi_router_4a_gigabit_edition). Configuring the port mode using ethtool helped me.

@openwrt-bot
Copy link
Author

@openwrt-bot openwrt-bot commented Jan 15, 2022

alex-borkun:

I experience the same issue on Xiaomi Redmi AC2100.
OpenWrt: 21.02.1, r16325-88151b8303
Workaround from [[https://bugs.openwrt.org/index.php?do=details&task_id=3909|here]] helped: ethtool -s wan speed 100 duplex full autoneg on

Please fix.

@darkblaze69
Copy link

@darkblaze69 darkblaze69 commented Feb 20, 2022

Still not fixed even in 21.02.2 on ramips/mt7621 (xiaomi mi 3G)

Tried current snapshot 2022-02-20, the problem is fixed. I can connect over pppoe again.
So backporting the fix would be great for 21.02 branch.

snapshot image recognizes 100 mbit correctly:

# ethtool wan
Settings for wan:
        Supported ports: [ TP MII ]
        Supported link modes:   10baseT/Half 10baseT/Full
                                100baseT/Half 100baseT/Full
                                1000baseT/Full
        Supported pause frame use: Symmetric Receive-only
        Supports auto-negotiation: Yes
        Supported FEC modes: Not reported
        Advertised link modes:  10baseT/Half 10baseT/Full
                                100baseT/Half 100baseT/Full
                                1000baseT/Full
        Advertised pause frame use: Symmetric Receive-only
        Advertised auto-negotiation: Yes
        Advertised FEC modes: Not reported
        Link partner advertised link modes:  10baseT/Half 10baseT/Full
                                             100baseT/Half 100baseT/Full
        Link partner advertised pause frame use: No
        Link partner advertised auto-negotiation: Yes
        Link partner advertised FEC modes: Not reported
        Speed: 100Mb/s
        Duplex: Full
        Port: Twisted Pair
        PHYAD: 1
        Transceiver: external
        Auto-negotiation: on
        MDI-X: Unknown
        Supports Wake-on: d
        Wake-on: d
        Link detected: yes

@spvkgn
Copy link

@spvkgn spvkgn commented Apr 19, 2022

This bug still not fixed in 21.02.3.

On MI-R3G (mt7621) I added sleep 10 ; ifdown wan & ifup wan & ethtool -s lan1 advertise 0x8 to /etc/rc.local.

Maybe someone knows a better workaround?

Sign up for free to join this conversation on GitHub. Already have an account? Sign in to comment
Labels
flyspray release/21.02
Projects
None yet
Development

No branches or pull requests

4 participants