Skip to content
New issue

Have a question about this project? Sign up for a free GitHub account to open an issue and contact its maintainers and the community.

By clicking “Sign up for GitHub”, you agree to our terms of service and privacy statement. We’ll occasionally send you account related emails.

Already on GitHub? Sign in to your account

Myst III will not run with newest RetroPie 4.5 #1564

Closed
ahughes33 opened this issue Jul 17, 2019 · 13 comments
Labels

Comments

@ahughes33
Copy link

@ahughes33 ahughes33 commented Jul 17, 2019

Myst III DVD v1.27
ResidualVM v0.4.0git
RetroPie v4.5
Raspberry Pi 3b+

I have succeeded in getting Grim Fandango and Escape from Monkey Island working, but Myst III absolutely will not run despite my best efforts. I've followed all the instructions: copied the Data and M3Data directories into a folder named myst3. I've renamed language.m3u to ENGLISH.m3u and placed it in the TEXT folder. I put the whole thing in the same directory as the other two working games. From the GUI I can add the game, but when I click Start the screen just goes black for about two minutes, then returns to the GUI. No error messages or anything. What is going wrong? Any help is greatly appreciated.

@ahughes33 ahughes33 changed the title Myst III will not run with newest RetroPie 4.0 Myst III will not run with newest RetroPie 4.5 Jul 17, 2019
@Botje

This comment has been minimized.

Copy link
Member

@Botje Botje commented Jul 17, 2019

Do you have a more specific ResidualVM version number than that? Any chance you can access the residualvm log output?

@ahughes33

This comment has been minimized.

Copy link
Author

@ahughes33 ahughes33 commented Jul 17, 2019

@Botje

This comment has been minimized.

Copy link
Member

@Botje Botje commented Jul 17, 2019

For me they were in ~/.cache/residualvm/logs/residualvm.log. They might be in ~/.residualvm/logs too. If you can run ResidualVM without going through the launcher, please do so. If it produces a segmentation violation or a bus error we can start debugging that.

@ahughes33

This comment has been minimized.

Copy link
Author

@ahughes33 ahughes33 commented Jul 17, 2019

@Botje

This comment has been minimized.

Copy link
Member

@Botje Botje commented Jul 18, 2019

Can you attach the rest of the log?

About launching ResidualVM by itself: simply start it from the launcher, SSH to your Pi and use ps aux to see what the PID and the commandline that was used for ResidualVM. If the commandline does not make it clear, look at /proc/$pid/exe

@ahughes33

This comment has been minimized.

Copy link
Author

@ahughes33 ahughes33 commented Jul 18, 2019

@Botje Botje added the MYST3 label Aug 5, 2019
@Botje

This comment has been minimized.

Copy link
Member

@Botje Botje commented Aug 5, 2019

We need a log file of right after you launch myst3 and crash it. Your image attachment did not get through.

The contents of "Start ResidualVM.sh" seem to indicate that it just spawns a residualvm binary from somewhere. Please find and run that directly instead of going through the launcher.

@ahughes33

This comment has been minimized.

Copy link
Author

@ahughes33 ahughes33 commented Aug 7, 2019

@Botje

This comment has been minimized.

Copy link
Member

@Botje Botje commented Aug 7, 2019

"Segmentation fault" means it crashed. If you could get your hands on a core dump and a binary with debugging symbols we could actually investigate the process... but from your last response I fear this is not a feasible path (yet). I'm voting to close this until someone else can reproduce it.

@ahughes33

This comment has been minimized.

Copy link
Author

@ahughes33 ahughes33 commented Aug 7, 2019

@Botje

This comment has been minimized.

Copy link
Member

@Botje Botje commented Aug 7, 2019

No problem. Thanks for taking the time in reporting!

@Botje Botje closed this Aug 7, 2019
@3ravenous

This comment has been minimized.

Copy link

@3ravenous 3ravenous commented Oct 12, 2019

I had exactly the same experience as the author above, but I found an unlikely fix that matches nothing I read on the ResidualVM main repository. I have no idea why this works, but if you add the "bin" directory from the Myst III DVD, in addition to "Data" and "M3Data", the game suddenly works. I stumbled upon the bin directory idea here (forums.residualvm.org/viewtopic.php?f=1&t=729), but there's no explanation with it. It just seemed weird, so I tried it. I can't believe it worked.

@ahughes33

This comment has been minimized.

Copy link
Author

@ahughes33 ahughes33 commented Oct 13, 2019

Sign up for free to join this conversation on GitHub. Already have an account? Sign in to comment
Projects
None yet
3 participants
You can’t perform that action at this time.